Meer dan 120.000 deelnemers aan Dikketruiendag 2021.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 7.382.300 Brussel 05 februari 2021
Opnieuw, en dit voor de 17e keer, organiseert het Departement Omgeving, op dinsdag 9 februari 2021, Dikketruiendag in Vlaanderen, dit jaar met de slogan "Op volle kracht voor het klimaat". Het geeft scholen, bedrijven en organisaties de kans om hun klimaatacties in de kijker te zetten en voluit te blijven gaan voor het klimaat.
Coronapandemie. Ook al zijn alle ogen momenteel gericht op de coronapandemie, het klimaatprobleem blíjft actueel. 2020 Was het warmste jaar ooit, bewijs dat sensibilisering nodig blijft. Heel wat scholen en bedrijven schreven zich in via de website van Dikketruiendag, goed voor al méér dan 120.000 deelnemers. Een sterk signaal dat Vlaanderen zich op volle kracht wil inzetten voor het klimaat. De sensibiliserings- en actiedag krijgt ook over de grenzen in Nederland, Canada en Duitsland navolging.
Laagdrempelig.
Met Dikketruiendag is het de bedoeling om het klimaatprobleem op een laagdrempelige manier onder de aandacht te brengen en op te roepen tot actie. De dikke trui is slechts een symbool; de lijst van acties op de website van Dikketruiendag toont dat werken aan het klimaat zowel gaat om het verminderen van de CO2-uitstoot (mitigatie) als om adaptatiemaatregelen die ons weerbaar maken tegen de temperatuurstijging, droge zomers, natte winters en de stijging van de zeespiegel.
Verminderen van het energieverbruik.
Sluipverbruik aanpakken, vermindert de CO2-uitstoot en bespaart geld zonder moeite. Ons huis zit tegenwoordig vol met elektronische apparatuur. Zo hebben 2,5 miljoen gezinnen een decoder bij hun televisietoestel. Als je bijvoorbeeld kiest voor de slimme energiestand, verbruikt je decoder minder wanneer je hem niet gebruikt dan in stand-by. Kiezen voor de slimme energiestand betekent 212 KWh minder verbruik en een gezamenlijke besparing van 42,5 miljoen euro per jaar.
Isoleren.
Vanwege Corona moeten we binnenruimten goed verluchten en staan ramen en deuren vaak open. Het is tijdens de winter niet altijd eenvoudig om efficiënte verwarming en voldoende verluchting met mekaar in evenwicht te brengen en te houden. Het is een constante zoektocht naar de balans tussen comfort en gezondheid. Daarom isoleren we ons lichaam -onze eigen warmtebron- best zo goed mogelijk met geschikte kledij in laagjes, net zoals het cruciaal is om een gebouw goed te isoleren om de energievraag te beperken.
CO2-calculator voor scholen.
Scholen die hun CO2-uitstoot willen reduceren, kunnen rekenen op de CO2-calculator voor scholen. Met deze online tool van MOS Vlaanderen worden de voornaamste emissiebronnen op de school in kaart gebracht en wordt de uitstoot berekend. Maar met de calculator kunnen scholen ook de CO2-impact van hun voedseloverschotten in kaart brengen of berekenen hoeveel CO2 vrijkomt tijdens hun wekelijkse rit naar de sporthal of het zwembad. Al 300 scholen hebben een account voor deze tool van MOS. Leerlingen en leerkrachten zetten de tool ook in om de impact van klimaatacties te simuleren en zo heel doelgericht te kiezen voor de meest efficiënte aanpak. De impact van een fietsactie voor Dikketruiendag wordt met de CO2-calculator wel heel erg tastbaar: Een school waarvan 400 leerlingen en 40 leerkrachten gedurende een volledige week met de wagen naar school komen, komt aan een CO2-uitstoot vergelijkbaar met die van een klein huis op jaarbasis. Als die volgende week allemaal te voet of met de fiets naar school komen, kunnen ze dus ontzettend veel CO2 besparen.
Brigitte Borgmans woordvoerder
Bron: Dept. Omgeving Bewerking: jvds
NVDR.
Morsum Magnificat wil in verband met de slogan van het Departement Omgeving "Op volle kracht voor het klimaat", toch het volgende kwijt: Er was een periode dat LNE -Leefmilieu Natuur en Energie- oren had naar een samenwerking met Wonen Vlaanderen om bij woningcontroles na te gaan of, wat de stooktoestellen betreft, artikel 11 van het BVR van 8 december 2006 wordt gerespecteerd! Honderdduizenden stooktoestellen worden niet onderhouden zoals het BVR dat voorschrijft en Wonen Vlaanderen sluit daarvoor ook de ogen! Eén ambtenaar van LNE -S.D.- wilde Wonen Vlaanderen tijdens woningcontroles ook laten kijken naar attesten van de stooktoestellen, maar de politiek bij LNE en nu ook Omgeving Vlaanderen, steekt nog steeds de kop in 't zand! Waar blijven de "Groenen"?
Artikel: 02-21-7974 Geplaatst: 13:13 6/02/2021
Erik Verbeeck - Hoofdredacteur Verantwoordelijke uitgever
|