Vijf miljoen extra voor onderzoek buitenlands vermogen van sociale huurders.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 6.766.600 Brussel 12 december 2020
De Vlaamse minister van wonen, wil paal en perk stellen aan de fraude die gaande is binnen de sociale woningverhuur. Eén van de voorwaarden om een sociale woning te kunnen huren is, dat de huurder geen eigen woning bezit, niet in België, maar ook niet in het buitenland en met dat laatste loopt het nogal eens mis. Dat onderwerp is in de Commissie Wonen reeds aan bod gekomen, in Antwerpen schakelde het OCMW reeds firma's in die in het buitenland onderzoek voerden naar eigendommen van zij die hier bij het OCMW komen aankloppen en een sociale woning aanvragen, dat is een kolfje naar het handje van het Vlaams Belang, maar de Socialisten met Maxim Veys en de Groenen met An Moerman, hebben vraagtekens over zo'n onderzoek in het buitenland.
Vanaf 2021.
Diependaele was in de Commissie Wonen al positief over die onderzoeken en de kosten / baten. Met een kostprijs van vierduizend euro per dossier zou het sop uiteindelijk de kool waard zijn. Via private onderzoekbureaus zal vanaf 2021 worden nagegaan of sociale huurders, die aanzienlijk minder huur betalen dan huurders op de privémarkt, een eigen woning bezitten in het buitenland.
Maar liefst vijf miljoen extra.
Om deze malafide huurders op te sporen trekt Diependaele nu vijf miljoen extra uit ter ondersteuning van het buitenlands vermogensonderzoek, zodat sociale woningen terechtkomen bij huurders die er recht op hebben. Het succes is tweeledig; 1° Wanneer een dossier een positief einde kent, komt er een woning vrij voor een andere sociale huurder die er wél recht op heeft. 2° De fraudeur moet zijn korting van alle jaren waarin hij onrechtmatig sociale huurkorting kreeg, terugbetalen.
Zó moeten we minister Diependaele zien, zó kijkt hij naar Morsum Magnificat!
Bijkomende overweging.
1. Diependaele zwijgt in alle talen over de " scheefwoners ". Dat zijn degenen die aanvankelijk recht hadden op een sociale woning, maar wiens gezinstoestand in de loop der jaren is gewijzigd, bijvoorbeeld omdat een vriend of een vriendin is ingetrokken. De SVK's en SHM's vragen dan wat meer huur, ook dát houdt zo'n 14.000 sociale woningen bezet door personen die er geen recht op hebben.
2. Mooie woorden, we zullen zien wat het in de praktijk gaat opleveren. Belgische buitenlanders die een woning in het thuisland bezitten, zullen wel zó slim zijn dat er geen spoor van hen te vinden zal zijn in de akten -als die er al zijn-. Beter zou zijn te investeren in de bouw van nieuwe sociale woningen en de wachtlijsten te centraliseren zodat mensen die zich vandaag inschrijven bij een SVK of SHM, ook als zij verhuizen naar een andere plaats of provincie, nog steeds ingeschreven blijven. Momenteel is het zo dat iemand pas in aanmerking komt voor een sociale woning nadat hij/zij 3 jaar onafgebroken in het werkingsgebied van de sociale verhuurmaatschappij woont. Wanneer die persoon verhuist naar het werkingsgebied van een andere sociale verhuurmaatschappij, begint de lijdensweg van voor af aan. Artikel: 12-20-7925 Geplaatst: 12:23 12/12/2020
Erik Verbeeck - Hoofdredacteur Verantwoordelijke uitgever
|