Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925784





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol: 715 Potentiële slachtoffers van uitbuiting geïdentificeerd.
08 oktober 2020
Twee Europese gezamenlijke actiedagen gesteund door Frontex.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 6.105.200
Den Haag 08 oktober 2020

Tussen 14 en 20 september 2020 ondersteunde Europol twee Europese gezamenlijke actiedagen tegen mensenhandel voor arbeidsuitbuiting. Bij de operatie, die ook door Frontex werd gesteund, was een breed scala van wetshandhavingsinstanties betrokken, waaronder politie, immigratie- en grenswachten, arbeidsinspecties, belastingautoriteiten en andere respectieve nationale ministeries.

Onder Nederlandse leiding.

Rechtshandhavers uit 19 landen, onder leiding van Nederland, sloegen de handen ineen om arbeidsuitbuiting aan te pakken in sectoren die berucht zijn om de uitbuiting van de kwetsbaren. Tegelijkertijd leidde Frankrijk parallelle gezamenlijke actiedagen, waarbij handhavers uit zes landen betrokken waren en zich richtte op uitbuiting in de landbouwsector.

Nagelstudio's, bouw, enz.

Er werden inspecties uitgevoerd in nagelstudio's, waarbij sommige onderzoeken specifiek gericht waren op de mogelijke uitbuiting van Vietnamese staatsburgers. Ook andere arbeidsintensieve sectoren, die laaggeschoolde arbeidskrachten nodig hebben, zoals de transport- en logistieke sector en de bouwsector, werden gecontroleerd.

Gelijktijdige controle.

De gezamenlijke inspanningen maken een geïntegreerde aanpak mogelijk tussen verschillende wetshandhavings- en inspectiediensten in de deelnemende landen, zoals bijvoorbeeld de gelijktijdige controle van een bedrijf in drie verschillende landen (België, Frankrijk en Nederland). In totaal controleerden wetshandhavers in de 19 deelnemende landen 2.921 locaties, 33.741 mensen en 12.193 voertuigen. Dit leidde tot de identificatie van 535 potentiële slachtoffers en 193 verdachten en tot het starten van 606 nieuwe onderzoeken.

Deelnemende landen.

Deelnemende landen waren: Oostenrijk, België, Kroatië, Cyprus, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Litouwen, Malta, Nederland, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Moderne slaven.

Voor de landbouwsector rekruteren criminelen hun slachtoffers vaak in de landen van herkomst van de slachtoffers, brengen ze naar een ander land om ze daar te laten werken als moderne slaven. De slachtoffers komen meestal uit armere regio's en worden gedwongen lange dagen te maken voor een laag loon, terwijl hun 'werkgevers' hen niet betalen of hen niet laten terugreizen naar hun thuisland. EU-burgers worden het hele jaar door voornamelijk uitgebuit in de landbouwsector, terwijl niet-EU-burgers werkzaam zijn in de seizoensproductie. Tijdens de gerichte actiedagen controleerden wetshandhavingsinstanties 224 locaties, zoals boerderijen en wijngaarden, 81 voertuigen, terwijl 180 potentiële slachtoffers en 17 verdachten werden geïdentificeerd.

Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel 10-20-7851
Geplaatst: 16:42 8/10/2020

Erik Verbeeck - Hoofdredacteur
Verantwoordelijke uitgever


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.