Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925785





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol: Operatie Aphrodite richt zich op illegale goederen.
26 september 2020
Bijna 28 miljoen namaak producten in beslag genomen.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 6.014.900
Brussel 25 september 2020

Europol heeft met operatie Aphrodite 21 landen uit heel Europa samengebracht om de handel in namaakgoederen aan te pakken. De 8 maanden durende operatie werd geleid door het Italiaanse Korps Financiën en de Ierse Nationale politie. Van december 2019 tot juli 2020 volgden wetshandhavingsinstanties de online verkoop van een grote verscheidenheid aan namaakartikelen, met als hoogtepunt controles in magazijnen, winkels en marktplaatsen in België, Cyprus, Griekenland, Ierland, Italië, Portugal, Roemenië en Spanje. 

Valse medische apparatuur COVID-19. 

Er werden 123 sociale media-accounts en 36 websites met namaakproducten verwijderd en bijna 28 miljoen illegale en namaakgoederen werden in beslag genomen, waaronder 800.000 nagemaakte kledingstukken, sportkleding, schoeisel, persoonlijke accessoires, IPTV-settopboxen en speelgoed. In Griekenland zijn tien mensen gearresteerd en in 37 andere gevallen zijn aangiftes gedaan bij de gerechtelijke autoriteiten in Griekenland, Italië en Portugal. Ook werd meer dan € 700.000 in beslag genomen. 

Covid-19.

De uitbraak van COVID-19 bracht de betrokken autoriteiten ertoe de aanvankelijke reikwijdte van de operatie aan te passen om zich te concentreren op problemen die door de pandemie waren veroorzaakt. Als gevolg hiervan werd ook nagemaakte en niet-conforme medische apparatuur in beslag genomen, waaronder 27 miljoen medische gezichtsmaskers, door het Italiaanse financiële korps. 

Online deals.

Door de criminele groepen wordt misbruik gemaakt van digitale platformen, zoals websites, sociale media en instant messaging-diensten om, vaak schadelijke, namaakproducten te verkopen. Illegale verkopers maken reclame voor namaakartikelen met afbeeldingen en prijzen van namaakproducten op sociale media. Ze gebruiken ook verborgen links in berichten op sociale media om gebruikers om te leiden naar marktplaatsen buiten de EU. De aanbiedingen voor namaakgoederen nemen ook toe op e-commerceplatforms wat vervolgens hun marktaandeel doet toenemen. 

Legale koeriers.

Nietsvermoedende kopers worden door criminelen uitgenodigd om te betalen met prepaidkaarten, via overboeking of andere vormen van elektronische betaling en web-gebaseerde diensten, de goederen worden vervolgens bezorgd via legale koeriers. De pandemie COVID-19 heeft ook de verkoop van namaakgoederen op de fysieke markt geïntensiveerd.  

Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel 09-20-7840
Geplaatst: 10:47 26/09/2020

Erik Verbeeck - Hoofdredacteur
Verantwoordelijke uitgever

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.