No More Ransom helpt slachtoffers terug te vechten zonder hackers te betalen.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 5.886.900 Den Haag 30 juli 2020.
De hele wereld is in de greep van het coronavirus maar een ander virus veroorzaakt -weliswaar stilletjes- ook veel schade. Dit virus, ransomware genaamd, bestaat al jaren en het aantal gevallen is de afgelopen maanden alarmerend gestegen, zelfs ziekenhuizen en overheden ontsnappen er niet aan en werden slachtoffer. Er is echter een gratis programma genaamd No More Ransom dat slachtoffers helpt terug te vechten, zonder de hackers te betalen.
No More Ransom.
Deze maand viert de No More Ransom decryption tool repository zijn vierde verjaardag, heeft sinds de lancering meer dan 4,2 miljoen bezoekers uit 188 landen geregistreerd en heeft voorkomen dat naar schatting 632 miljoen dollar aan losgeld in de zakken van criminelen is terechtgekomen. Door de bijdragen van zijn 163 partners, heeft de portal het afgelopen jaar 28 tools toegevoegd en kan nu 140 verschillende soorten ransomware-infecties decoderen. De portal is beschikbaar in 36 talen.
Hoe werkt No More Ransom.
In zijn soort is No More Ransom het eerste publiek-private partnerschap dat slachtoffers van ransomware helpt hun versleutelde gegevens te herstellen zonder het losgeld te hoeven betalen aan cybercriminelen. Om dit te doen, gaat u gewoon naar de website nomoreransom.org en volgt u de Crypto Sheriff-stappen om de ransomware-stam die het apparaat beïnvloedt, te helpen identificeren. Als er een oplossing beschikbaar is, wordt er een link verstrekt om de decryptietool gratis te downloaden.
Preventie.
De beste remedie tegen ransomware blijft is en blijft echter preventie want ook al heeft No More Ransom veel oplossingen, er zijn nog steeds vele soorten waarvoor nog geen oplossing is. Wel zijn er gelukkig enkele preventieve stappen die u kunt nemen om uzelf tegen ransomware te beschermen:
- Bewaar altijd een kopie van uw belangrijkste bestanden ergens anders: in de cloud, op een andere schijf offline, op een geheugenstick of op een andere computer. - Gebruik betrouwbare en up-to-date antivirussoftware. - Download geen programma's van verdachte bronnen. - Open geen bijlagen in e-mails van onbekende afzenders, ook al zien ze er belangrijk en geloofwaardig uit. - En als u een slachtoffer bent, betaal dan geen losgeld!
Heeft u een innovatieve oplossing voor ransomwarefamilies die nog niet in de portal zijn opgenomen, om slachtoffers te helpen hun bestanden te herstellen zonder in te spelen op de eisen van de criminelen? Dan hoort Europol dat graag.
Bron: Europol Bewerking: jvds
Artikel 07-20-7761 Geplaatst: 8:12 31/07/2020
|