Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925816





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol: 3 Arrestaties in onderzoek BTW-fraude.
05 juni 2020
Hongaarse belastingdienst ontrafeld belastingontduiking van 1,4 miljoen euro.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 5.785.000
Redactie 02 juni 2020.

De Hongaarse Nationale Belastingdienst heeft vorige week een uitgekiende belastingontduiking ontrafeld die bijna een half miljard forint -1,4 miljoen euro- aan belastingverlies op de Hongaarse staatsbegroting veroorzaakte. 3 Personen zijn gearresteerd wegens hun betrokkenheid bij deze BTW-fraude.

Ondersteuning.

Kroatische en Sloveense onderzoekers ondersteunden de actie die de door Hongaarse officieren van justitie afgegeven bevelen uitvoerden. De straffen die op dergelijke feiten staan zijn maximaal twintig jaar die de 3 verdachten opgelegd zullen krijgen wegens hun betrokkenheid bij deze criminele activiteit. 

Sojabonen.

De bende gebruikte een geavanceerde infrastructuur om dergelijke belastingontduiking over verschillende landen te vergemakkelijken. Zij kochten bijvoorbeeld sojabonen van Sloveense bedrijven die werden beheerd door Slowaakse frontmannen. De goederen werden vervolgens verkocht in Hongarije zonder BTW te betalen op de binnenlandse markt. Om hun criminele activiteiten te ondersteunen, heeft de georganiseerde misdaadgroep een boekhoudkantoor opgericht dat banktransacties, belastingaangifte en facturering verzorgde. 

Voordelige prijzen.

Door geen BTW aan de Hongaarse schatkist te betalen, kregen de criminelen een marge van 27% -het BTW-tarief in Hongarije- waarmee ze de prijs van de goederen verlaagden en ze de sojabonen tegen een zeer concurrerende prijs konden aanbieden. Ze kregen daardoor een onwettig voordeel ten opzichte van de andere handelaren die de regels wel volgden.

Jaarlijks 60 miljard euro.

Wat is MTIC-fraude? MTIC-fraude is een samengestelde vorm van BTW-fraude die berust op schending van de BTW-regels voor grensoverschrijdende transacties. Elk jaar behalen MTIC-oplichters in de EU 60 miljard euro aan criminele winsten door de betaling van BTW te ontwijken of door van de nationale autoriteiten onterecht BTW terug te vorderen.

De rol van Europol.

Vanaf het begin heeft Europol het onderzoek ondersteund door een beveiligd netwerk voor internationale informatie-uitwisseling te bieden en door analytische en operationele ondersteuning om alle relevante internationale treffers op te sporen en aan de Hongaarse autoriteiten te melden. Bovendien heeft Europol een virtuele commandopost opgezet met het oog op een veilige communicatie en realtime analytische ondersteuning voor de onderzoeksteams.

Bron: Europol.
Bewerking: jvds 

Artikel 06-20-7703
Geplaatst: 20:54 5/06/2020

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.