Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16929036





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Minister Diependaele deels teruggefloten door DKB administratie-MM-295-01
01 mei 2020
Nieuwe ad hoc investering dynamische lijsten is verspilling belastinggeld. 
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 5.689.200

De Vlaamse Regering, meer bepaald minister Matthias Diependaele, zet de eerder afgesloten opdrachten 2015-2020 aan het Steunpunt Wonen verder. Recent kreeg dat Steunpunt in het kader van die lopende opdrachten die 749.000 euro per jaar bedragen nog een opdracht van 53.900 euro om te onderzoeken of de Vlaamse Regering een dynamische lijst van malafide huurders, verhuurders, vastgoedmakelaars kan opmaken. Om dat na te gaan, moet de Vlaamse Regering met belastinggeld op derden beroep doen. Heeft Wonen Vlaanderen voor zo'n dossier echt geen competentie in huis om vast te stellen dat zo'n lijst er in het kader van de GDPR nooit zal kunnen komen? Indien die lijst er toch komt, worden de huurders zeker weer de pineut, het is immers van de politiek weer de bedoeling om de malafide verhuurders te helpen. Morsum Magnificat heeft daarvan recent in Aalter weer een voorbeeld en kom daar asap op terug.

Huurders weer de pineut?

Na vijf jaar onderzoek en ervaring met huren en verhuurders, heeft deze redactie uit verschillende dossiers de ervaring dat malafide verhuurders door de Vlaamse Regering werden tegemoet gekomen. Makelaars worden, al is het pand niet conform en feitelijk onbewoonbaar, er toch financieel beter van, makelaars dragen geen enkele verantwoordelijkheid, het is de huurder die meestal de pineut is. De verhuurder ontsnapt reeds sinds 1975 aan een nieuwe perequatie dat bij vernieuwingen in woningen het Kadastraal Inkomen bepaalt. Verhuurders worden ook niet belast op de inkomsten van de huurgelden.  Verhuurders die een pand verhuren dat niet aan de Vlaamse huurwet en de Vlaamse Wooncode voldoet, worden daarvoor door de Rechter ook niet gestraft, erger, de Rechters kennen, zelfs wanneer het verhuurde ongeschikt is, nog een bezettingsvergoeding toe gelijk aan de huur!

Malafide verhuurders.

Het is duidelijk dat een verhuurder die een pand verhuurt dat niet voldoet aan de wettelijke voorschriften zoals voorzien in artikel 12 van de nieuwe huurwet van 9 november 2018, in voege vanaf 1 januari 2020, als een malafide verhuurder op die lijst wordt genoteerd. Een huurcontract voor een pand dat niet voldoet aan dat artikel 12 van de huurwet is volgens artikel 12 § 2 van die wet ongeldig, het is dus nogal wiedes dat een verhuurder die een pand verhuurt dat niet voldoet aan de Vlaamse Wooncode en dus nietig, als een malafide verhuurder wordt bestempeld. Het toekennen van drie maanden huurwaarborg aan de verhuurders was eveneens onterecht.     

Ook de Rechters.

Uit eigen rechtszaken en andere die Morsum Magnificat van nabij volgt, stellen wij vast dat Rechters vaak bij ongeschikt of onbewoonbare panden zelfs nog een bezettingsvergoeding toekennen gelijk aan de huur, zoals dat het geval was met de Vrederechter te Aarschot, de Rechter in Eerste Aanleg floot de Vrederechter van Aarschot terug, maar velde toch nog een Salomonsvonnis waarbij de feitelijke huisjesmelkers toch nog een redelijke bezettingsvergoeding kregen toegekend. De huurders zijn quasi altijd de pineut, de beschuldiging van politica / advocaat Mercedes Van Volcem -Open Vld- dat huurders het kot afbreken is slechts volgens het onderzoek van Morsum Magnificat, in 15% het geval, het percentage van de te huur aangeboden panden die verhuurd worden en niet voldoen aan de wettelijke voorschriften is zowat 90% !

Artikel 05-20-7660
Geplaatst: 12:06 1/05/2020

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur
Laatste update ( 01 mei 2020 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.