Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925826





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol: Internationale samenwerking leidt tot arrestatie van kindermisbruiker.
26 april 2020
Coronacrisis dwingt Europol tot een andere aanpak.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 5.668.400
Den Haag, 26 april 2020. 

Dankzij een internationale samenwerking van politionele diensten kon een kinderseks misbruiker, die expliciete video's had gemaakt van een minderjarige jongen, gearresteerd worden in Spanje. Europol experts waren in staat operationele analyses uit te voeren op informatie van de politie van Queensland die werd verzonden via Europol's beveiligde communicatiekanaal. Uit deze analyse bleek dat een video uit 2015 in België en Frankrijk werd gefilmd en mogelijk in Spanje.

Social Media.

Analysering van de beelden en video -waaruit bleek hoe de verdachte een jongen misbruikte die toen nog geen vijf jaar oud was- stelde de Spaanse politie in staat de verdachte te lokaliseren. Bij het bekijken van het bericht dat bij de video was gepubliceerd, merkten agenten op dat de verdachte woorden en zinnen uit Spanje gebruikte en niet uit een Latijns-Amerikaans land. Ook wees de operationele analyse, open-sourceonderzoeken en kruiscontrolegegevens, uit dat de verdachte was geregistreerd op verschillende websites en besturen die zich toelegden op seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen op het dark web. Uit het onderzoek bleek ook dat de verdachte gebruik maakte van een social media netwerk waar hij in contact stond met een vrouw die dezelfde achternaam deelde als die in de titel van de video over seksueel misbruik.

Door Covid-19 andere tactiek.

Toen de dader eenmaal in Barcelona was gelokaliseerd, verhuisden cybercrime-experts van de Spaanse nationale politiecentrale voor high-tech misdaad in Madrid naar Barcelona. Vanwege de lockdown in Spanje werden ze op afstand bijgestaan ??door andere experts in Madrid. Het in beslag genomen materiaal liet zien hoe de gearresteerde verdachte verschillende e-mailadressen en darkweb-toegangspunten gebruikte om deze gruwelijke misdaad te plegen. Het in beslag genomen materiaal zal verder worden geanalyseerd, wat van bijzondere waarde is omdat het belangrijke aanwijzingen zou kunnen geven over andere kindermisbruikers op het dark web.

Kinderen prioriteit.

Fernando Ruiz, waarnemend hoofd van het European Cybercrime Center -EC3- bij Europol, voegt toe: 'Dit soort internationale samenwerking tijdens de COVID-19-crisis laat zien hoe kinderen als een prioriteit worden beschermd door wetshandhavers van over de hele wereld. Europol is er trots op dit onderzoek te steunen en de bijdragen van de lidstaten en niet-EU-partners samen te brengen om te helpen bij het identificeren van seksuele uitbuiting en misbruik van kinderen. We moedigen iedereen aan om zich in deze periode bewust te zijn van de mogelijke gevaren voor kinderen. Europol heeft preventieve berichten op zijn website en sociale media kanalen gepubliceerd. '

Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel n°: 04-20-7648
Geplaatst: 15:20 26/04/2020

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.