Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925828





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Contaminatie: Echte deskundigen kunnen nooit met het beleid overweg.
20 april 2020
Als deskundigen het te goed met de politiek kunnen vinden moeten we opletten.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 5.652.300
Redactie 20 april 2020.

Morsum Magnificat was in een ander leven door het Federaal Agentschap Nucleaire Controle -FANC- erkend verwijderaar van gevaarlijke radioactieve tuigen die onderliggende besmettingen veroorzaakten, besmettingen die nog duizenden jaren afwrijfbaar aanwezig blijven. Uit vergaderingen in 2001 met zogenaamde deskundigen van het FANC moest blijken, dat wat die gevaarlijke tuigen betreft, niemand echt deskundig was! De -p-overheid heeft, bij gebrek aan kennis, de plaatsing van die gevaarlijke radioactieve bronnen toegelaten, dat was al in de jaren zeventig uitgerekend de DBIS -Dienst Bescherming Ioniserende Stralingen- waar de Groenen onder Magda Aelvoet nog betrokken waren.

Onmogelijke opdracht.

Het FANC benoemde deskundigen om de contaminatie die de verwijderaar had vastgesteld, te laten vaststellen en de methode van verwijderen te bepalen, één van die bedrijven was AVN die in de onmogelijkheid was om haar taak uit te voeren en dat ook officieel liet weten, zo blijft wellicht een deel van de structuur van het dak van het Paleis der Natie aan de Wetstraat te Brussel, nog met radium 226 besmet, AVN kon de controlemetingen niet uitvoeren, dat heeft ze met haar brief van 17 maart 2005 bevestigd. Het boterde trouwens helemaal niet tussen AVN directeur Jean-Jacques Van Binnebeek en Jean-Paul Samain, de directeur van het FANC, wegens problemen qua veiligheid in de kerncentrales. 

St. Jacobskerk Antwerpen .... en andere 

Met een ander voorbeeld tonen we aan dat een gedeelte van het dak van de St. Jacobskerk in Antwerpen door de aanwezigheid van een illegaal radioactief tuig met afwrijfbaar Radium 226 is besmet, die besmetting werd door AVN met een rapport van 19 april 2005 vastgesteld en bevestigd. Het FANC, noch de eigenaar van het gebouw, hebben ooit hun verantwoordelijkheid opgenomen en de besmetting is nooit verwijderd! Het gaat hier wel over het meest giftige radio-element Radium 226 met een halfwaardetijd van 1602 jaar !  Maar dit is geen alleenstaand geval, er werden in België zo'n 15.000 illegale opvangers voor bliksem uitgerust met radioactieve bronnen, geplaatst, het KB van 23 februari 1963 werd daarbij met de voeten getreden en noch de DBIS, noch het FANC hebben dat belet. Het is Morsum Magnificat die in 1985 begonnen is met acties, onder meer via Terloops -BRT- om ze te laten verbieden wat ook gebeurde, maar dan nog heeft de politiek gefaald waardoor uitvoeringsbesluiten dienden opgemaakt. Toenmalig voogdijminister Patrick Dewael -Open Vld- was razend op Morsum Magnificat en is dat nog steeds. Het FANC werd zelfs een poosje onder curatele geplaatst. 

Morsum Magnificat in een andere hoedanigheid waardoor deze redactie als deskundige in die materie met kennis van zaken over "contaminatie" kan berichten, contanimatie is heel makkelijk gezegd maar in de praktijk moeilijk toe te passen.


Zelf ons nationaal persagentschap diende met een klein bericht aandacht te schenken aan de incompetentie van de leiding van het FANC. 

FANC Veroordeeld.

Over rechtszaak dat VEBO Electroadvies bvba tegen het FANC bij de rechtbank te Brussel op het getouw zette en wat het verkeerd informeren van de bevolking van de Rechter gelijk kreeg, diende het FANC alle burgemeesters aan te schrijven. Een blaam voor een agentschap nucleaire controle die de bevolking fout informeert, Morsum Magnificat lag aan de basis, maar in de Commissies Nucleaire Veiligheid die achter gesloten deuren plaats vonden is er veel meer gezegd dat het daglicht niet mocht zien.

Toeziende overheid zonder kennis.

Niettegenstaande het FANC in 1984 is opgericht was het agentschap in 2001 niet eens op de hoogte van de problematiek, ze hadden zelfs geen flauw idee hoe die tuigen herkenbaar waren! Om een website te kunnen opmaken werden foto's van derden aangekocht waarvoor ze, om de publicatierechten te verkrijgen vijfhonderd euro betaalden, dat was in april 2003. Eerder hadden vier ambtenaren van het FANC Cottens, Michiels, Pofijn, Goes- met de auteur van dit artikel over de materie samen gezeten, het FANC was er niet eens van op de hoogte dat er in 1974 in Fleurus RADAC toestellen met Kr-85 werden geproduceerd, van incompetentie gesproken.   

Morsum Magnificat heeft in dat ander leven niet alleen kennis kunnen maken met de incompetentie van het toezicht van de ambtenaren inzake ioniserende stralingen, maar ook met de Algemene Directie Energie van de FOD Economie. 

Artikel n°: 04-20-7643
Geplaatst: 12:35 20/04/2020

Erik Verbeeck - Hoofdredacteur 
Laatste update ( 20 april 2020 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.