Europol en SophosLab waarschuwen voor gevolgen van zware georganiseerde cybercriminelen.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 5.580.900 Aalter 27 maart 2020.
In heel Europa worden inspanningen geleverd om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden. Criminelen hebben de kansen om de crisis uit te buiten snel aangegrepen door hun modi operandi aan te passen of nieuwe criminele activiteiten te ontplooien. Factoren die aanleiding geven. Europol heeft vandaag een situatierapport gepubliceerd waarin de huidige ontwikkelingen worden geanalyseerd, die in vier belangrijke misdaadgebieden vallen:
Cybercrime.
Het aantal cyberaanvallen tegen organisaties en individuen is aanzienlijk en zal naar verwachting toenemen. Criminelen gebruiken de COVID-19-crisis om social engineering-aanvallen uit te voeren met als thema de pandemie om verschillende malwarepakketten te verspreiden. Cybercriminelen zullen waarschijnlijk ook proberen een toenemend aantal aanvalsvectoren te exploiteren, aangezien een groter aantal werkgevers telewerk instelt en verbindingen met de systemen van hun organisaties mogelijk maakt. Voorbeeld: Tsjechië meldde een cyberaanval op het Universitair Ziekenhuis van Brno, waardoor het ziekenhuis zijn hele IT-netwerk moest sluiten, dringende chirurgische ingrepen moest uitstellen en nieuwe acute patiënten moest doorverwijzen naar een nabijgelegen ziekenhuis.
Fraude.
Ook fraudeurs hebben de bekende fraudesystemen zeer snel aangepast om te profiteren van de angsten van de slachtoffers tijdens de crisis. Deze omvatten verschillende soorten aangepaste versies van telefoonfraude en oplichtingspogingen. Verwacht wordt dat de komende weken een groot aantal nieuwe of aangepaste fraudesystemen zullen ontstaan, waarbij fraudeurs zullen proberen verder in te spelen op de zorgen van mensen. Voorbeeld: een door Europol ondersteund onderzoek richt zich op de overdracht van € 6,6 miljoen door een bedrijf aan een bedrijf in Singapore om alcohol gels en FFP3 / 2-maskers te kopen. De goederen zijn nooit ontvangen. De verkoop van nagemaakte gezondheid- en hygiëneproducten, evenals persoonlijke beschermingsmiddelen en vervalste farmaceutische producten is sinds het uitbreken van de crisis toegenomen. Het risico bestaat dat criminelen bij de levering van sommige goederen het tekort zullen gebruiken om in toenemende mate namaakalternatieven te bieden, zowel on- als offline. Voorbeeld: tussen 3 en 10 maart 2020 werden wereldwijd meer dan 34.000 "namaak" chirurgische maskers in beslag genomen.
Catherine De Bolle hier bij de opening van de al veel besproken poortjes in Zaventem, afkomstig uit Ninove en nu grote baas bij Europol.
Georganiseerde eigendomsmisdaad.
Om de huidige situatie te benutten worden door criminelen hun verschillende manieren met betrekking tot diefstal aangepast. Dit omvat de bekende zwendel waarbij de identiteit van vertegenwoordigers van overheidsinstanties wordt nagebootst. Commerciële panden en medische voorzieningen zullen in toenemende mate het doelwit worden van georganiseerde inbraken. Ondanks de invoering van verdere quarantainemaatregelen in heel Europa, blijft de criminaliteitsdreiging dynamisch en zullen er tijdens de crisis en in de nasleep ervan, nieuwe of aangepaste vormen van criminele activiteiten blijven verschijnen. Voorbeeld: meerdere EU-lidstaten hebben melding gemaakt van een vergelijkbare modus operandi voor diefstal. De daders krijgen toegang tot privéwoningen door zich voor te doen als medisch personeel dat informatiemateriaal of hygiëneproducten verstrekt of door een "corona-test" uit te voeren.
Catherine De Bolle, uitvoerend directeur van Europol, zei: "Hoewel veel mensen zich inzetten om deze crisis te bestrijden en slachtoffers te helpen, zijn er ook criminelen die de kansen om de crisis uit te buiten, snel hebben benut. Dit is onaanvaardbaar: dergelijke criminele activiteiten tijdens een volksgezondheidscrisis zijn bijzonder bedreigend en kunnen reële risico's met zich meebrengen voor mensenlevens. Daarom is het meer dan ooit relevant om de misdaadbestrijding te versterken. Europol en zijn wetshandhavingspartners werken nauw samen om de gezondheid en veiligheid van alle burgers te waarborgen ”.
Ylva Johansson, eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken: “ Ik verwelkom dit nieuwe Europol-rapport over de laatste ontwikkelingen van COVID-19 over het criminele landschap in de EU. De EU en de lidstaten voeren hun inspanningen op om mensen veilig te houden: nationale autoriteiten en EU-agentschappen zoals Europol en ENISA leveren waardevolle input over hoe we deze uitdaging samen kunnen aanpakken. Ik ben vastbesloten ervoor te zorgen dat de Commissie al het mogelijke doet om de rechtshandhaving te ondersteunen in het licht van deze nieuwe dreiging "
Bron: Europol Bewerking: jvds
NVDR.
Europol verwijst in haar persbericht niet naar het onderzoekslab " SophosLabs " die daarover ook publiceerde, ook dat labo heeft het over een vervIervoudiging van activiteiten die door cybercriminelen op het getouw worden gezet. Dat labo steekt een beschuldigende vinger op naar Trump die allusie zou gemaakt hebben naar het feit, dat Chloroquine tegen het Coronavirus mogelijk zou helpen. Wetenschappers waarschuwen dat het gebruik van dat medicijn zonder toezicht van een dokter levensgevaarlijk kan zijn.
Artikel n°: 03-20-7611 Geplaatst: 11:45 27/03/2020
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel Erik Verbeeck © Hoofdredacteur
|