Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16929252





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol: 42 Arrestatie in Spanje en Roemenië.
05 maart 2020
Vooral ouderen werden geviseerd en bestolen van dure sieraden
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 5.523.300
Den Haag, 05 maart 2020.

Op 18 februari stootten honderden politieagenten van de Spaanse nationale politie -Policía Nacional- en de Roemeense nationale politie -Politia Româna-, met de steun van Europol en Eurojust, op een netwerk van Roemeense dieven die het gemunt hadden op de dure sieraden die ouderen droegen.

Meer dan 1 miljoen € geschatte winst.

Er werden 38 verdachten gearresteerd in Spanje, 3 in Roemenië en één in Portugal, waaronder ook de leider van het criminele netwerk. Bovendien weren 66 luxe horloges, waaronder 25 Rolex-horloges, in beslag genomen, samen met een aanzienlijk aantal dure juwelen en meer dan € 40.000 in contanten. De geschatte winst voor de georganiseerde criminele groep bedraagt meer dan € 1 miljoen.

"Knuffeloverval"

De dieven waren actief in heel Spanje en richtten zich op ouderen die Rolex-horloges of dure sieraden droegen met afleidingstechnieken zoals 'knuffeloverval': de dieven zouden overdreven vriendelijk zijn naar hun slachtoffers toe en deze fysieke nabijheid gebruiken om hun horloges en sieraden te stelen, vaak rukten zij deze af van hun slachtoffers alvorens te vluchten in een vluchtauto. Verondersteld wordt dat de bende zeer productief is geweest: naar schatting heeft het netwerk vorig jaar alleen al in de Spaanse provincie Malaga, zo'n 100 keer toegeslagen.

Werkgebied werd continue verplaatst.

Dit netwerk was ook extreem mobiel. De dieven verbleven meestal 4 tot 5 dagen in een gebied, woonden in een huis in het binnenland en verplaatsten zich elke dag binnen een straal van 100 kilometer van het huis, om diefstallen te plegen in nabijgelegen kustplaatsen voordat ze naar een nieuw gebied gingen en het spel van vooraf aan opnieuw begon.

Gezamenlijk onderzoeksteam.

De gestolen horloges en sieraden -of het geld dat was afgeleid van hun verkoop- werd vervolgens teruggestuurd naar Roemenië in de zakken van degenen die hogerop in de keten in de criminele organisatie stonden. Gezien het grensoverschrijdende karakter van hun misdaad coördineerde Eurojust de oprichting van een gezamenlijk onderzoeksteam tussen de Spaanse en de Roemeense autoriteiten om een snelle verzameling en uitwisseling van bewijsmateriaal mogelijk te maken. Europol organiseerde een aantal coördinatiebijeenkomsten in Den Haag, waar informatie werd gedeeld en strategische beslissingen werden genomen. Een van zijn experts werd op de actiedag ook naar Spanje gestuurd om de lokale autoriteiten te ondersteunen bij de kruiscontrole van operationele informatie.

Bron: Europol
Bewerking: jvds
 
Artikel n°: 03-20-7583
Geplaatst: 16:23 5/03/2020

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur 

Laatste update ( 05 maart 2020 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.