Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925841





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol : Nepbeleggers gevat in België en Frankrijk
29 januari 2020
Meer dan 85 gedupeerden goed voor ongeveer 6 miljoen Euro
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 5.440.300
Den Haag 29 januari 2020. 

De Franse Gendarmerie Nationale heeft, in samenwerking met de Belgische federale gerechtelijke politie en de Israëlische politie, ondersteund door Europol en Eurojust, een groot netwerk van investeringsfraudeurs opgerold. De criminele groep was betrokken bij het witwassen van geld en binaire investeringsfraude. In België en Frankrijk zijn er meer dan 85 slachtoffers die ongeveer 6 miljoen Euro verloren omdat zij geloofden in de valse beloften van de fraudeurs.

Valse websites en nepbedrijven voor fraudebeleggers.

Begin 2019 werden al vier verdachten gearresteerd in Frankrijk, waarvan er drie werden vastgehouden. Eind 2019 werden vijf andere verdachten gearresteerd en ondervraagd in Israël met de steun van een internationale operationele taskforce van Europol die Belgische, Franse en Israëlische onderzoekers en magistraten samenbracht. Meer dan een miljoen euro is al in beslag genomen van de rekeningen van de fraudeurs. Een Frans-Israëlische burger die al verdacht werd van massale fraude met betrekking tot CO2-belasting, wordt er nu ook van verdacht het meesterbrein achter de zaak te zijn.

Investeringen in bitcoins, goud en diamanten.

Het onderzoek naar dit criminele netwerk, actief in België en Frankrijk en gecontroleerd door een Israëlische vestiging, begon in 2018. De criminele organisatie slaagde erin een geavanceerd systeem op te zetten dat grote winsten beloofde op investeringen in bitcoin, goud en diamanten. De verdachten boden hun financiële diensten aan op online platforms. Het criminele netwerk richtte ook nepbedrijven op als onderdeel van hun witwasprogramma.

Geen echt gemakkelijke winst.

De verdachten beloofden een rendement van tussen de 5 en 35%. Ze deden alsof ze de portefeuilles van de slachtoffers beheerden en nodigden hen uit om meer geld te investeren. Om het vertrouwen in hun diensten te vergroten, betaalden ze enkele van de slachtoffers de rente op hun investeringen. Zodra de slachtoffers overtuigd waren, boden de fraudeurs grotere kansen bieden, waarvoor uiteraard hogere bedragen moesten worden geïnvesteerd. Een groot Frans particulier bedrijf en een Franse lokale overheid behoren tot de slachtoffers van dit netwerk. De investeringen van de slachtoffers werden op rekeningen in verschillende EU-lidstaten geplaatst voordat ze naar andere internationale rekeningen werden versluisd. 
Het netwerk wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor fraude van ten minste € 6 miljoen. De onderzoekers hebben ook facturen ontdekt voor een paar miljoen euro, die de fraudeurs nog niet hadden afgerond.


Europol ondersteunde het onderzoek sinds 2018 en vergemakkelijkte de informatie-uitwisseling tussen de deelnemende landen. Zo was er een operationele taskforce van Europol tussen onderzoekers en magistraten uit België, Frankrijk en Israël om de operationele samenwerking tussen de bij het onderzoek betrokken landen te verbeteren. Europol bood ook analytische en technische ondersteuning en schakelde ter plaatse een expert in om operationele informatie te vergelijken met de databases van Europol en zo aanwijzingen te geven aan de onderzoekers.

Bron: Europol
Bewerking: jvds 

Artikel n°: 12-19-7553
Geplaatst: 20:01 29/01/2020

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.