Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925846





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Onderzoek Departement Omgeving naar luchtkwaliteit binnen.
25 december 2019
Binnenlucht is niet altijd goed, ogen sluiten voor slechte verbranding CV ook niet.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 5.332.400
Brussel 24 december 2019

Iedereen denkt bij luchtkwaliteit aan de lucht buiten, maar ook de binnenlucht is belangrijk, we brengen immers 85% van onze tijd binnen door waar door gewone huishoudelijke activiteiten zoals koken, douchen, poetsen, samen vertoeven in de woonkamer enz. de binnenlucht slechter wordt. 

Ventilatiesysteem verplicht.

Bij nieuwbouw en grote verbouwingen is de installatie van een ventilatiesysteem verplicht, maar veel  woningen en gebouwen in Vlaanderen beschikken niet over zo’n systeem. De enige mogelijkheid is dan dat je ventileert door ramen op een kier te zetten -met raamstopper- of in kipstand te plaatsen, een klapvenstertje open te zetten of door te werken met een open ventilatierooster. De hoeveelheid verse lucht hangt dan onder andere af van de weersomstandigheden. Het is noodzakelijk om ook in de winter, als het koud is, verse lucht in je woning te laten en niet alleen in de slaapkamers, maar ook in leefruimten zoals de keuken en de living. Het is niet aan te raden om te veel lucht te verversen omdat dit zorgt voor warmteverlies en verlies van comfort. 

Tips.

Het overkomt iedereen wel eens dat je een kamer binnenkomt die muf ruikt of waar een vreemde chemische geur hangt. Dit kan vermeden worden door goed te verluchten. Best is om doorlopend een kleinere hoeveelheid verse lucht binnen te laten, zoals een ventilatiesysteem dat ook doet, maar zeker na activiteiten die de binnenlucht vervuilen is het nodig om te verluchten. Denk aan schoonmaken, koken, klussen of een feestje houden. Bij dit soort activiteiten denk je best aan het op tijd open zetten van een raam. 

Goed ventileren.

Ga je je huis -her-inrichten? Of het nu gaat om nieuwe meubels plaatsen, een verfbeurt of een opknapwerkje: denk dan aan verluchten. Veel nieuwe materialen geven de eerste maanden vluchtige chemische stoffen af. Ook bouwmaterialen, zeker als ze pas geplaatst zijn, kunnen allerlei stoffen in de lucht brengen die bij te grote hoeveelheden ongezond kunnen zijn. Zorg in een nieuwe of gerenoveerde woning daarom voor voldoende luchtverversing door goed te ventileren. Dat moet je ongeveer zes maanden doen, daarna zijn de meeste ongezonde stoffen uit bouwmaterialen afgevoerd.

Meer informatie is te vinden op: https://www.lne.be/bouw-gezond

Bron: Omgeving Vlaanderen
Bewerking: jvds  

NVDR.
Omgeving Vlaanderen die haar vroegere benaming LNE -Leefmilieu Natuur Energie- achterwege heeft gelaten om met Ruimtelijke Ordening onder de nieuwe naam Omgeving Vlaanderen te gaan samenwerken, is, zoals vele openbare diensten, goed is in het ontwikkelen van teksten, daarbij graag het vingertje opstekend, maar nooit kan, of wil handhaven en dat is in haar nieuwe hoedanigheid ook niet anders. LNE heeft nooit fatsoenlijk toegezien, of zelfs via wooncontroleurs van Wonen Vlaanderen laten toezien, dat de stooktoestellen -gas of stookolie- door een erkend technicus worden onderhouden, slecht werkende stooktoestellen zijn ook een oorzaak van het verloederen van de luchtkwaliteit, er zijn in België minstens vier miljoen stooktoestellen waarop geen of onvoldoende toezicht wordt gehouden, geen politiek interessant onderwerp, ook niet voor de Groenen.   

Artikel n°: 12-19-7530
Geplaatst: 16:05 25/12/2019

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur




© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.