Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925847





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Migrantensmokkel met pleziervaartuigen op Adriatische Zee, acht arrestaties in Griekenland en Italië
17 december 2019
Ongeveer 150 migranten waaronder kinderen in onveilige en overvolle schepen gesmokkeld.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 5.302.900
Den Haag, 17 december 2019

Wetshandhavers uit Griekenland en Italië hebben, ondersteund door Europol en Eurojust, een grote georganiseerde misdaadgroep ontmanteld die zich bezighield met migrantensmokkel via de Adriatische Zee waarbij gebruik gemaakt werd van pleziervaartuigen.

Plezierboten van 10 mtr. lang.

Op de actiedag voerden wetshandhavingsinstanties 13 huiszoekingen uit en arresteerden 8 personen van Griekse, Italiaanse en Midden-Oosterse afkomst die ervan verdacht werden lid te zijn van het criminele netwerk. Onderzoeken zijn nog steeds aan de gang in beide landen. De georganiseerde criminele groepering is actief sinds 2018 en wordt ervan verdacht ongeveer 150 migranten uit het westen van Griekenland via de Straat van Corfu naar de Zuid-Italiaanse kust tussen Otranto en Lecce te hebben gesmokkeld. De migranten betaalden tot € 6.000 om ongeveer 12 uur te varen in plezierboten, soms van wel tien meter lang. Onder de migranten bevonden zich ook kinderen jonger dan 13 jaar oud die op deze manier werden gesmokkeld door de criminele groep.

Europol ondersteuning.

Europol heeft dit complexe grensoverschrijdende onderzoek ondersteund met de inzet van experts van zijn European Migrant Smuggling Centre. Europol vergemakkelijkte de informatie-uitwisseling tussen de betrokken wetshandhavings- en vervolgingsautoriteiten en coördineerde operationele vergaderingen. Europol leverde ook een constante intelligentieanalyse van het bredere fenomeen en case-specifieke inlichtingenproducten.
Op de actiedag nam Europol deel aan de opzet van het coördinatiecentrum bij Eurojust. Europol ondersteunde de uitwisseling van officieren tussen Italië en Griekenland en zette experts in om de veldactiviteiten te ondersteunen met realtime kruiscontrole van operationele informatie. Het personeel van Europol dat permanent in dienst was van de regionale taskforces van de Europese Unie in Athene en Catania, heeft deze operatie gedurende de hele onderzoeksperiode ondersteund.

Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel n°: 11-19-7527
Geplaatst: 10:35 17/12/2019

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.