Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925849

Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Misdaadgroep verdacht van het smokkelen van nucleair materiaal, gearresteerd in Wenen.
11 december 2019
Criminelen wilden materiaal voor 3 miljoen € verkopen aan een leger.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 5.281.500
Den Haag, 06 december 2019

De Oostenrijkse wetshandhaving heeft, samen met de algemene politie-inspectie van de Republiek Moldavië (nationale onderzoeksinspectie), gecoördineerd en ondersteund door Europol, gezamenlijk een criminele georganiseerde misdaadgroep, verdacht van het smokkelen van nucleair materiaal, onderzocht.

3 Arrestaties.

De samenwerking, die transnationale onderzoeksmaatregelen omvatte, was gericht op een groep criminelen toen ze probeerden een nucleaire container met radiologisch materiaal voor een bedrag van € 3 miljoen aan een leger te verkopen. Tijdens de uitgebreide operatie werden drie personen gearresteerd in Wenen, Oostenrijk, twee van hen hadden een strafblad en een van hen was in het verleden al veroordeeld voor een vergelijkbare misdaad.

CBRN-materiaal.

Europol heeft ter plaatse een deskundige ter ondersteuning van de analyse van het CBRN-materiaal (Chemisch, Biologisch, Radiologisch, Nucleair) ingezet en ondersteuning voor analyse en coördinatie geboden. Handel in nucleaire en radiologische materialen wordt momenteel beoordeeld als een potentieel risico voor de interne veiligheid van de EU. Ondanks het goede werk van de wetshandhavingsinstanties, blijft de kans op illegale verplaatsing van nucleair en radiologisch materiaal, te wijten aan de toegenomen beschikbaarheid van verduisterde radiologische bronnen uit verschillende conflictgebieden en hun verdere handel, reëel.


NVDR.

Morsum Magnificat heeft de beelden die Europol heeft verspreid bekeken, was als kenner aangaande het verwijderen, het verpakken, het vervoeren en opslaan van radioactief materiaal verwonderd nergens op de verpakking enige aanduiding te zien, of icoon dat de inhoud van radioactief materiaal aangeeft. Morsum Magnificat heeft daarover vragen gesteld aan Europol en kreeg Tinne Hollevoet aan de telefoon. Er was helemaal geen radioactief materiaal gebruikt bij die affaire, het was gewone oplichting waarvoor de criminelen dan ook in de kraag werden gevat.  

Tinne Hollevoet - midden - als woordvoerder bij de federale politie, thans bij Europol. 

Bron: Europol
Bewerking: jvds

Artikel n°: 11-19-7520
Geplaatst: 14:11 11/12/2019

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur
Laatste update ( 11 december 2019 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.