Europees project 2B connect scheppen meer natuur of biodiversiteit op industrieterreinen.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 5.152.300. Brussel, 24 oktober 2019.
In het kader van het Europese project 2B connect werden de afgelopen vier jaar 135 ha bedrijfsterreinen in de Grensstreek Vlaanderen en Nederland natuurlijker ingericht en beheerd. Op tien gebieden werkten 26 partners uit de grensstreek Vlaanderen en Nederland samen aan meer natuur of biodiversiteit op bedrijventerreinen.
Verbinding tussen natuurgebieden.
Heel wat bedrijven zijn bezig met milieuthema’s zoals energiebesparing, waterzuivering of scheiding van bedrijfsafvalstromen. 2B Connect wil daarnaast ook biodiversiteit ingang laten vinden in het milieumanagement van organisaties. Bedrijventerreinen die natuurlijker worden ingericht en beheerd, vormen een verbinding tussen natuurgebieden. Op die manier geeft 2B Connect invulling aan de Biodiversiteitstrategie 2020 van de Europese Commissie, met name: inzetten op de ontwikkeling van groene infrastructuur. Dat is een belangrijk middel om zoveel mogelijk natuur te verbeteren. Biodiverse bedrijventerreinen zijn niet alleen belangrijk voor de natuur, ze hebben ook een positieve impact op de uitstraling van de bedrijven zelf en de mensen die er werken. In een aantal gevallen maken ook wandelaars en fietsers graag gebruik van de groene bedrijventerreinen. Alleen maar voordelen dus.
Mooie realisaties.
Eind 2019 loopt het project af dat begin 2016 startte. Er is een totaal budget van 6 miljoen euro waarvan de helft komt van Europa. In beide landen, zowel in Vlaanderen als in Nederland, werden de afgelopen jaren bijzonder mooie realisaties verwezenlijkt. Hieronder enkele voorbeelden.
Nederland.
In Nederland legde chemiereus Dow Chemical Terneuzen in één van haar waterbergingen een kunstmatig broedeiland aan voor visdiefjes. Door bijkomende broedplekken te creëren werd op andere plaatsen een probleem van overlast opgelost. In Helmond wordt de Automotive Campus niet alleen een technologische hotspot maar ook een bijzonder natuurgebied met een hoog biodiversiteitsgehalte. In Nederlands Limburg legden projectpartners Wienerberger en de gemeente Maastricht een landduin en ecologische corridor aan in het Zouwdal.
Vlaanderen.
Ook in Vlaanderen zijn heel wat inspirerende voorbeelden te melden. In Beerse bouwde Campine een vleermuizenverblijf op haar terreinen. De constructie in de vorm van een slakkenhuis zorgt voor een stabiel binnenklimaat wat betreft warmte en luchtvochtigheid. In Lommel stapte een volledig industriegebied -Kristalpark- mee in het biodiversiteitsverhaal. Naast natuurwerken werd onder meer ook een sterke basis gelegd voor de ontwikkeling van een gezamenlijke en duurzame parkmanagementstructuur. De Feed Food Health campus in Tienen richtte poelen in voor amfibieën, zoals de bijzondere rugstreeppad. En ook het Circuit van Zolder voerde heel wat terreinwerken uit ten voordele van de natuur. De inheemse beplanting vormt een groen scherm voor bezoekers en buurtbewoners en biedt tegelijkertijd ook een perfecte stapsteen voor de dieren uit de omgeving. Meer inspirerende voorbeelden zijn te vinden op www.2b-connect.eu
Bedrijven staan er niet alleen voor.
2B Connect reikte verschillende instrumenten aan om bedrijven te helpen werken aan biodiversiteit. Zo werden er binnen het project 35 adviseurs opgeleid om bedrijven te ondersteunen. Er werd ook een rekentool ontwikkeld die berekent hoeveel een biodiverse inrichting en het beheer ervan kan kosten. www.2b-connect.eu/ geeft een overzicht van de adviseurs, de tools, de bedrijfsvoordelen. Bron: Omgeving Vlaanderen Bewerking: jvds
Artikel n°: 10-19-7484 Geplaatst: 9:19 26/10/2019
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel Erik Verbeeck © Hoofdredacteur
|