Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925859





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Green Deal : Nog vier bedrijven die het ondertekenen
21 oktober 2019
Inzetten op terugdringen aantal gereden kilometers voor e-commerce leveringen.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 5.140.500.
Aalter, 20 oktober 2019.

Op donderdag 03 oktober 2019 ondertekenden Ikea, Proximus, Steunpunt Welzijn en BD myShopi de Green Deal Duurzame Stedelijke Logistiek. Daarmee engageren zij zich om het komende jaar 1 of 2 innovatieve acties op te zetten rond meer efficiënte en emissiearme leveringen in Vlaanderen. Al vierendertig andere ondertekenaars gingen deze vier bedrijven voor die dit voorjaar, samen met de toenmalig bevoegde minster, de Green Deals lanceerden.

Minder kilometers en groenere vervoersmiddelen.

Er wordt door de deelnemers aan deze Green Deal ingezet op het terugdringen van het aantal gereden kilometers en het ervoor zorgen dat noodzakelijke kilometers afgelegd worden op gepaste tijdstippen en met milieuvriendelijkere of zero-emissie voertuigen. 

Ikea.

Ikea België zal fietsleveringen aanbieden vanuit één van haar winkels in Vlaanderen en bij contractonderhandelingen met transporteurs die express thuisleveringen voor hen verzorgen voorwaarden stellen rond groene leveringen. 

Proximus.

Proximus zet in op winkelbelevering via fietskoeriers en zal daarbij eigen leveringen bundelen met die van L’Oreal aan kappers. 

Steunpunt Welzijn.

Om autokilometers voor privétransportnoden terug te dringen, bouwt Steunpunt Welzijn een deelplatform uit. Daarnaast bieden ze transport per cargofiets aan voor lokaal bedrijfstransport. 

BD myShopi.

Wat vol de stad in gaat, moet ook zoveel mogelijk vol de stad uit. Dat is het motto van BD myShopi dat gebruiksvriendelijke last-mile oplossingen zal aanbieden voor e-commerce leveringen, oversized items, bagage, enz. met elektrische cargobikes en bestelwagens. 

Green Deal creëert platform voor samenwerking.

Naast directe acties om emissies te verminderen, streeft deze Green Deal ernaar om te verbinden en om de samenwerking tussen verschillende actoren te stimuleren. Op 03 oktober vond een inspiratie- en matchmaking event plaats voor de Green Deal deelnemers in de gebouwen van Proximus in Brussel met keynotes door Jos Streng van Stad Rotterdam, Philippe Lovens van urbike en Thomas De Ganck van Lidl. Zij vertelden hoe hun bedrijf of organisatie streeft naar duurzame stedelijke logistiek. Daarnaast pitchten zeven bestaande deelnemers en de vier nieuwe deelnemers hun Green Deal acties voor hun collega’s. Zes aanbieders van duurzame logistieke oplossingen in de Green Deal lieten deelnemers kennis maken met hun oplossingen tijdens een markt. 

Grote impact van logistiek op leefbaarheid steden.

In steden is de logistiek verantwoordelijk voor minstens een kwart van de CO2-uitstoot van het transport. Hoewel leveringsvoertuigen slechts 10-20% van de kilometers voor hun rekening nemen, staat deze sector in voor 30-50% van andere emissies zoals stikstof en fijn stof. Bovendien zal de vraag naar stedelijk goederenvervoer blijven groeien: steden blijven immers groeien en de consumenten die er leven, werken en ontspannen hebben steeds hogere verwachtingen. Om de steden leefbaar te houden en tegelijk de uitstoot van transport te beperken, is werken aan een duurzame én efficiënte stedelijke logistiek cruciaal. Zo worden de online bestelde pakjes efficiënt thuis geleverd, hangen nieuwe collecties op tijd in de rekken, kunnen restaurants hun klanten verse voeding aanbieden en worden bouwmaterialen tijdig geleverd. Dit vraagt echter nieuwe en innovatieve manieren om steden te bevoorraden.

Zevende Green Deal in Vlaanderen.

De Green Deal Duurzame Stedelijke Logistiek is de zevende Green Deal in Vlaanderen. De Green Deals zijn een initiatief van de minister van Omgeving om bedrijven en sectoren verder te ‘vergroenen’. Het gaat om vrijwillige overeenkomsten tussen (privé)partners en de Vlaamse overheid om samen een groen project na te streven. Bedrijven en organisaties kunnen zelf voorstellen voor een deal aanbrengen en de overheid engageert zich om knelpunten die vergroening belemmeren, aan te pakken. 

Meer informatie over de Green Deals op www.greendeals.be.
  
Bron: Omgeving Vlaanderen
Bewerking: jvds      

Artikel n°: 10-19-7480
Geplaatst: 16:46 21/10/2019

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur 

Laatste update ( 21 oktober 2019 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.