Minder ongevallen met trams, voetgangers en fietsers in 2018.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 5.133.800. Brussel, 16 oktober 2019.
Steeds meer trams rijden door de straten van Brussel en kruisen elkaar maar ondanks dat, vermindert het aantal ongevallen waarin een tram een voetganger of een fietser betrokken zijn. Goed nieuws dus voor de verkeersveiligheid. Het blijft echter erg belangrijk om zeer aandachtig te zijn wanneer een tram nadert en dat is de reden waarom de MIVB haar jaarlijkse preventiecampagne lanceert met de slogan: “Ook al hoor je de tram niet, zorg dat je hem ziet”.
Geen enkel dodelijk ongeval in 2018.
Het aantal ongevallen waarbij een tram en een fietser betrokken zijn is verminderd met 11,7% tussen 2017 en 2018, en daalde van 17 naar 15. Ook in 2018 waren er 39 ongevallen waarbij een tram en een voetganger betrokken waren, in 2017 waren het er nog 45. Dat betekent een daling van 13,3%. In 2018 vond geen enkel dodelijk ongeval plaats met een tram. De cijfers zijn nog bemoedigender als er rekening mee wordt gehouden dat het aantal afgelegde kilometers en de rittenaantallen bij de tram enorm groeien. Tramlijn 94 werd verlengd en is nu lijn 8. Tramlijn 9, een volledig nieuwe lijn, zag het daglicht. Het tramnet van de MIVB evolueerde serieus in 2018: de trams verzorgden 165,5 miljoen ritten, tegenover 150,8 miljoen in 2017 (+9,7%). Samen legden de trams 15,285 miljoen kilometer af, tegenover 15,149 miljoen km in 2017 (+1%)
Altijd aandachtig blijven.
De daling van het aantal ongevallen tussen trams, voetgangers en fietsers is enorm goed nieuws en toont niet alleen de alertheid van de MIVB-bestuurders (m/v), maar toont ook aan dat de preventiecampagnes hun vruchten afwerpen. Ook dit jaar lanceert de MIVB een campagne waarbij ze alle weggebruikers wil informeren maar ook sensibiliseren. De campagne is behalve op voetgangers en fietsers, ook gericht op de gebruikers van nieuwe zogenaamde micromobiliteit (steps, monowheels, enz.). Zij kunnen niet altijd het gevaar goed inschatten wanneer ze de voorrangsregels voor de tram niet respecteren, of niet aandachtig zijn bij het naderen of kruisen van een tramlijn (hetzelfde geldt ook voor de bus). “Er bestaat een risico op evenwichtsverlies en dus om te vallen wanneer ze langs de tramsporen rijden, niet wetende dat de remafstand voor dergelijke voertuigen langer is, of hebben oortjes of smartphones die met alle aandacht gaan lopen enz… Hierdoor kunnen sommige weggebruikers de tram niet zien of horen aankomen. Deze voorbeelden tonen aan hoe belangrijk het is om iedereen te blijven informeren en sensibiliseren zodat het aantal ongevallen afneemt”, stelt Amal Kammachi, Risk & Safety manager bij de tram.
“Ook al hoor je de tram niet, zorg dat je hem ziet”
De nieuwe sensibiliseringscampagne van de MIVB startte gisteren 15 oktober. Affiches, radiospots, informatie via social media, wegmarkeringen, uitdelen van infobrochures op het terrein…ze herinneren er iedereen aan: “Ook al hoor je de tram niet, zorg dat je hem ziet. Wees aandachtig, de tram heeft ALTIJD voorrang.” Dit is tevens een gelegenheid om er nog eens op te wijzen dat de herfst, met het vallen van de bladeren, ook een gevaarlijkere periode is in het verkeer. Met het vallen van de bladeren worden de sporen gladder en met het donkerder worden vermindert ook de zichtbaarheid.
Bron: MIVB Bewerking: jvds Artikel n°: 09-19-7476 Geplaatst: 15:53 17/10/2019
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel Erik Verbeeck © Hoofdredacteur
|