Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925902





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol: Spaanse politie rolt Bengaalse mensensmokkelaarbende op.
07 mei 2019
Bengaalse migranten dienden gigantische sommen te betalen voor een reis naar Europa.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 4.719.200.
Den Haag, 06 mei 2019.

Met de steun van Europol slaagde de Spaanse nationale politie erin om in Barcelona elf leden van een Bengaals crimineel netwerk van mensensmokkelaars op te rollen. Operatie Manglar bracht aan het licht dat de criminele groep bijna 350 migranten tussen de 14.000 en 20.000 euro aanrekende om naar Spanje te worden gebracht. Spaanse ordediensten doorzochten in Barcelona 3 huizen en 5 gebouwen waarbij 200 vervalste documenten en 18.000 euro in beslag werden genomen.

Een reis over 3 continenten.

De door de criminelen gebruikte smokkelroute, die in verschillende fasen werd opgesplitst, voerde de migranten door 3 continenten en begon vanuit Bangladesh waar migranten naar New Delhi in India reisden waar een Algerijns visum werd aangevraagd. Eenmaal terug in Bangladesh vlogen zij naar Algerije waar zij werden gehuisvest in gebouwen die eigendom waren van de bende, totdat zij in staat waren om door de bergen de Algerijns-Marokkaanse grens over te steken.

Paspoorten werden in beslag genomen. 

Eens in Marokko werden de migranten onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest en namen de handelaren/criminelen hun paspoorten in beslag, in weze konden zij dus niet verder reizen. Wekenlang wachtten de migranten totdat ze illegaal de Middellandse Zee konden oversteken op pateras -kleine houten boten- en Spanje bereikten. Zonder identiteitsbewijzen kwamen zij Spanje binnen om te voorkomen dat ze naar Bangladesh zouden worden gedeporteerd. Eenmaal in Spanje heeft het criminele netwerk hen vervolgens nepdocumentatie gegeven en verschillende diensten geregeld voor de migranten, zoals het aanvragen van verblijfsvergunningen en schijnhuwelijken om hun verblijf in Spanje te legitimeren.

Analytische en forensische ondersteuning.

Europol ondersteunde de operatie door een geėngageerd intern analist toe te voegen aan de Spaanse onderzoeksdiensten. Daarnaast is een EU Mobile Analysis Team -EMAST- op de actiedag in Barcelona ingezet met een mobiel kantoor en biedt het analytische en forensische ondersteuning. Europol werkte nauw samen met Frontex, dat inlichtingen en een overzicht bood van de modus operandi die criminelen gebruiken om migranten vanuit Aziė -met name Bangladesh en Sri Lanka- via Marokko naar Spanje te vervoeren.

Bron: Europol
Vertaling en bewerking: jvds

Artikel n° : 05-19-7378
Geplaatst : 16:09 7/05/2019

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur 

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.