Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16929670





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Europol sluit twee actieve darkweb markten.
03 mei 2019
Simultane wereldwijde organisaties met steun van Europol gesloten. 
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 4.710.100.
Den Haag, 03 mei 2019.

Gesteund door Europol werden 2 darkweb markten gesloten; de Wall Street Market en de Silkkitie -bekend als Vahalla Marketplace-. De verantwoordelijken voor de op één na grootste illegale online markt op het darkweb, Wall Street Market, werden in Duitsland gearresteerd en twee van de grootste leveranciers aan Wall Street Market werden in de VS gearresteerd. De Finse autoriteiten sloten eerder dit jaar al Silkkitie, waarna dezelfde handelaars hun activiteiten naar een andere illegale handelssite op Tor verplaatsten. De Duitse autoriteiten sloten uiteindelijk hun illegale activiteiten.  

Goede en grootse internationale samenwerking.

Onder gezag van het Duitse parket sloot de Duitse federale politie -Bundeskriminalamt- de Wall Street Market, daarbij gesteund door de Nederlandse politie, Europol, Eurojust en verschillende Amerikaanse overheidsinstanties -Drug Enforcement Administration, Federal Bureau of Investigation, Internal Revenue Service, Homeland Security Investigations, US Postal Inspection Service en het Amerikaanse ministerie van Justitie- . De Silkkitie, ook bekend als de Valhalla Marketplace en de inhoud ervan werden in beslag genomen door de Finse douane -Tulli in nauwe samenwerking met de Franse nationale politie -La Police Nationale Française-. Europol ondersteunde een gecoördineerde aanpak in heel Europa en de VS was de sleutel tot het succes van deze twee onderzoeken. De uitvoerend directeur van Europol, Catherine De Bolle, merkte op: "Deze twee onderzoeken tonen het belang van samenwerking op het gebied van wetshandhaving op internationaal niveau aan en tonen aan dat illegale activiteiten op het darkweb niet zo anoniem zijn als criminelen denken."

Meer dan 1.150.000 gebruikers en 5.400 verkopers op de Wall Street Market.

De Wall Street Market was de op één na grootste darknet markt op het internet waardoor de handel in drugs -waaronder cocaïne, heroïne, cannabis en amfetamines-, gestolen gegevens, nepdocumenten en schadelijke software mogelijk werd. Het illegale platform was uitsluitend toegankelijk via het Tor-netwerk in het zogenaamde Darknet en gericht op de internationale handel in criminele goederen. Recent werden meer dan 63.000 verkoopaanbiedingen geplaatst op de online marktplaats en meer dan 1.150.000 klantaccounts werden aangemaakt en meer dan 5.400 geregistreerde verkopers. Voor betaling gebruikten de gebruikers van de online marktplaats de crypto-valuta's Bitcoin en Monero. De vermeende marktplaatsfunctionarissen zouden provisiebetalingen ontvangen van 2 tot 6 procent van de verkoopwaarde voor de afwikkeling van de illegale verkoop van het platform. Deze operatie, geleid door de Duitse autoriteiten, heeft geleid tot de arrestatie van drie verdachten en als onderdeel van de uitgevoerde huiszoekingen hebben de politieagenten meer dan € 550.000 in contanten in beslag genomen, cryptowaarden Bitcoin en Monero in bedragen van zes cijfers, verschillende voertuigen en andere bewijzen, zoals computers en gegevensopslag. In de VS werden tijdens het onderzoek door de procureur-generaal in Los Angeles twee van de best verkopende leveranciers van verdovende middelen gearresteerd.

Silkkitie, ook een behoorlijk grote speler.

De Finse douane heeft dan weer de volledige webserver en inhoud van Valhalla in beslag genomen. De Silkkitie opereert sinds 2013 op het TOR-netwerk -The Onion Router-. Op basis van de bevindingen van het onderzoek heeft de Finse douane ook een aanzienlijke Bitcoin bedrag kunnen confisceren.
Sinds enkele jaren worden narcotica en andere illegale goederen via deze marktplaats verkocht. Silkkitie is een van de oudste en internationaal bekendste Tor-handelssite. Nadat de site Silkkitie -Valhalla- door de autoriteiten was gesloten, verhuisden enkele Finse handelaren in verdovende middelen hun activiteiten naar andere illegale handelsplaatsen in het Tor-netwerk, zoals Wall Street Market.

Enthousiast en fanatiek Dark Web Team in Europ3 van Europol.

Een van de initiatieven van Europol is het opzetten van een gecoördineerde aanpak om criminaliteit op het darkweb aan te pakken met de deelname van overheidsdiensten uit alle EU-lidstaten, operationele derde partijen en andere relevante partners, zoals Eurojust.
Om dit doel te bereiken, heeft Europol een toegewijd en fanatiek Dark Web Team opgericht om samen met EU-partners en wetshandhavingsinstanties overal ter wereld, de omvang van deze illegale economie te verkleinen. 
Het levert een complete, gecoördineerde aanpak op zoals:
• delen van informatie;
• bieden van operationele ondersteuning en expertise in verschillende misdaadgebieden;
• ontwikkelen van gereedschappen, tactieken en technieken om darkweb onderzoeken uit te voeren;
• identificeren van bedreigingen en doelen.
Het team streeft ook naar versterking van gezamenlijke technische en onderzoeksacties, organiseren van trainings- en capaciteitsopbouwende initiatieven, samen met preventie- en bewustmakingscampagnes een 360 °-strategie tegen criminaliteit op het darkweb te ontwikkelen. Een gedeelde inzet voor de ordehandhavers wereldwijd en een gecoördineerde aanpak door wetsinstanties heeft opnieuw haar doeltreffendheid bewezen. De omvang van de operatie bij Europol toont aan dat er wereldwijd inzet is om het gebruik van het darkweb aan te pakken dat gebruikt wordt als middel om criminele activiteiten te ontwikkelen.

Bron: Europol
Vertaling/bewerking: jvds

Artikel n° : 05-19-7374
Geplaatst : 18:05 3/05/2019

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur 

Laatste update ( 07 mei 2019 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.