Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925911

Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Aarschot buitenspeeldag op 24 april en erfgoeddag op zondag 28 april.
16 april 2019
Mini-bijenexpo, raku stoken en houtdraaiers.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 4.684.300.
Rillaar 16 april 2019.

Zoals elk jaar wordt er ook dit jaar weer een Erfgoeddag georganiseerd waarbij 950 activiteiten rond ambacht, vakmanschap en erfgoed gratis bezocht kunnen worden en ook Aarschot heeft enkele activiteiten op de agenda gezet. 

Bijtjes.

De Gasthuiskapel staat tijdens deze erfgoeddag op 28 april volledig in het teken van de bijtjes. De meeste mensen denken als het over bijen gaat direct aan de imker en de honing die ze produceren maar bijen maken ook bijenwas en propolis -een lijmachtige substantie met een sterke geneeskrachtige werking-. Tijdens de erfgoeddag demonstreert de eeuwenoude Imkergilde Sint-Ambrosius Aarschot, Baal en Omstreken -ISABO- enkele interessante toepassingen op basis van bijenwas. Maar de bezoeker kan ook zelf waskaarsen gieten, een mini-bijenexpo bezoeken en natuurlijk ambachtelijke honing proeven. Behalve allerlei wetenswaardigheden over bijen, worden er ook doorlopende demonstraties gegeven over hoe bijenwasdoeken gemaakt kunnen worden -van 10.00 tot 12.00u. en van 13.30 tot 15.30u.- Bijenwasdoeken zijn gewaxte herbruikbare stoffen die een ecologische oplossing zijn om voedingswaren in te bewaren. De imkersgilde springt creatief om met bijenwas, zoals voor batik en bijenwaskunst. Behalve dat alles is er van 13.00 tot 18.00u. een workshop waar de bezoeker zelf waskaarsen kan gieten. Natuurlijk kan er ook geproefd worden maar er is ook een echte kijkkast met echte bijen en een traditionele korf met raat uitgebouwd door bijen. Verder is er ook informatie over imkeren, honingbijen, honing, propolis en bijenwas maar boven alles kan er geproefd worden van verschillende soorten ambachtelijke honing die, indien gewenst ook gekocht kan worden.
Alle activiteiten van ISABO vinden plaats in de Gasthuiskapel, Gasthuisstraat 22, 3200 Aarschot.

Houtdraaiers.

Nog in de Gasthuiskapel kan het publiek terecht voor demonstraties van de Vlaamse Gilde van Houtdraaiers die in 1991 werd opgericht en vandaag vijf provinciale afdelingen telt met meer dan duizend leden. De afdeling Vlaams-Brabant heeft een eigen lokaal in Binkom waar leden maandelijks ideen uitwisselen en demonstraties geven. Voor de demonstraties tijdens de erfgoeddag kan men van 10.00 tot 18.00u. terecht in de Gasthuiskapel. 

Buitenspeeldag op 24 april.

Op woendag 24 april organiseert Aarschot op initiatief van de Vlaamse Overheid weer een buitenspeeldag waardoor er geen enkel excuus zou zijn om binnen te blijven. Er zijn activiteiten op de Grote Markt, sport en spel in het Stadspark, acties in het Meetshovenbos en tuinieren op de Orleanssite, alles is gratis. Meer info op www.jcdeklinker.be
 
Raku stoken en kleiworkshop voor kinderen. 

De oorsprong van raku is terug te vinden in de 16e eeuw, bij de theeceremonie in de Japanse Zencultuur. Door de eeuwen heen verspreidde de raku techniek zich over de hele wereld. Tijdens de erfgoeddag geeft keramiste/kunstenares Genoveva Eyckmans een demonstratie en organiseert ze ook een kleiworkshop voor kinderen. Deze workshop die gaat onder het motto "Kleine mensjes maken met klei", loopt van 11.00-12.00u., is gratis en vindt plaats in de Gasthuiskapel. In de namiddag van 14.30-18.00u. is er in de Museumtuin een demonstratie "raku stoken". Genoveva Eyckmans toont dan ondermeer de grondstoffen voor het glazuurrecept in hun oorspronkelijke en samengestelde vorm. De veelzijdigheid van de raku techniek wordt aangetoond door de werken die vervaardig werden.

De activiteiten van Genoveva Eyckmans vinden plaats in de Gasthuiskapel n het Stedelijk Museum Aarschot, Elisabethlaan 103, 3200 Aarschot.

Bron: Stad Aarschot
Bewerking: jvds

Artikel n: 04-19-7355
Geplaatst: 15:55 16/04/2019

Redactie Morsum Magnificat Professioneel
Erik Verbeeck Hoofdredacteur
Laatste update ( 17 april 2019 )

2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel - Alle rechten voorbehouden.