Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925920





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Woningonderzoek : Wijziging opleiding woonderzoeken is schot voor de boeg van Vrederechters
26 maart 2019
Waarde van de eerder uitgevoerde en huidige woningonderzoeken in vraag.


Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 4.648.800
Brussel 26 maart 2019.


Is het niet heel vreemd dat de Vlaamse Overheid -lees poverheid- pas na achttien jaar tot de vaststelling komt dat de procedure om de kwaliteit van de woningen vast te stellen niet voldoet! Sinds er vanaf 2001 getallen van het "verbaliseren" na wooninspectie bekend zijn, mogen we aannemen dat het er zo'n tienduizenden moeten zijn. Hoeveel inspecties er in totaal zijn uitgevoerd is, zelfs na de studiedag, niet bekend gemaakt, hoe dan ook moeten dat er meer dan honderdduizend zijn en dat is nog geen tien procent van het patrimonium. 

Signaal voor Vrederechters.

Met de wetenschap over de kwaliteit en de geloofwaardigheid rond de wooninspecties is dit toch wel een schot voor de boeg van Vrederechters die op basis van de technische verslagen over de verbreking van huurcontracten dienen te beslissen. Sommige Vrederechters gaan vlotjes op plaatsbezoek, zoals deze van Genk en Haacht, anderen, zoals de Vrederechter van Aarschot vinden zo'n plaatsbezoek tijdverlies, die zienswijze blijkt met de huidige wetenschap onterecht, zelfs indien foto's meer zeggen dan duizend woorden is een confrontatie met de feiten in het kader van een huurverbreking nodig. Een huurverbreking heeft meestal een uithuiszetting tot gevolg met als énige gedupeerde de huurder. 

Procedure.

In de Commissie Wonen zijn er in ieder geval in 2018 diverse keren vragen gesteld over de competentie van wooninspecteurs waarbij niet in detail werd getreden. Morsum Magnificat heeft dat nu in MM 285-06 wel gedaan en het is nog niet afgelopen, er komen in een later stadium nog concrete voorbeelden aan bod. Het is van een overheid wraakroepend om pas na achttien jaar!! tot de conclusie te komen dat de procedure en het niet onderwerpen aan een examen van de woningcontroleurs, foute inspecties als resultaat hebben. Het is pas op 11 februari 2019 dat er in het Vlaams Parlement een "Ontwerp van decreet" is ingediend om onder meer in artikel 4 een wijziging van artikel 5, § 1 van de Vlaamse Wooncode in te dienen waarbij een herziening van het toekennen van strafpunten is vervat.  

Opleiding wooncontroleurs.

Er is dat ontwerp van decreet van 11 februari 2019 een paragraaf toegevoegd "opleiding controleurs", waar na 18 jaar ervaring volgende schandalige passage is opgenomen : "de Vlaamse Woonraad meent dat het aangewezen kan zijn om na te denken hoe de omkadering optimaal kan worden uitgebouwd met garanties naar de expertise en kwalificaties van de woningcontroleur...", einde citaat. Is het geen schande en een teken aan de wand dat de Vlaamse -p-Overheid na achttien jaar en zeg maar honderdduizend controles en na alles wat er mis liep, de bakens voor competente en integere controleurs nóg niet kan uitzetten! 

Oorzaak weer politiek.

Is het niet straf dat een groot percentage, in bepaalde jaren 37% van de gecontroleerde woningen, na herstellingen als gevolg van een eerste controle, opnieuw niet voldoen? Zegt dat niet genoeg over het gigantisch falend woonbeleid en dat het bestrijden van slechte woonkwaliteit door woningcontroles dweilen is met de kraan open? Met het feit dat, zoals het voorbeeld te Koekelare, een door de gemeente aangestelde woningcontroleur een conformiteitsattest kan afleveren voor een pand dat feitelijk onbewoonbaar is, bewijst opnieuw dat de kritiek en het cynisme van Morsum Magnificat terecht is.

Commentaar in het nieuwe ontwerp van decreet. 

Artikel n° : 03-19-7335
Geplaatst : 9:04 26/03/2019

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur
Laatste update ( 27 maart 2019 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.