Rapport en bewustmakingswebpagina moeten consument informeren
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 4.646.200
Europol Den Haag 26 maart 2019.
Hou de telefoon vast! Naarmate onze samenleving evolueert, neemt ook onze afhankelijkheid van telecommunicatietechnologie toe. Voor cybercriminelen zijn wij door ons dagelijks gebruik van elektronische apparaten een goede prooi en zij zoeken voortdurend naar kwetsbaarheden en nieuwe manieren om toegang tot informatie te krijgen en deze te misbruiken. Samenwerking en informatie-uitwisseling tussen wetshandhavingsinstanties en de particuliere sector is daarom essentieel geworden in de strijd tegen dit soort misdrijven. Een voorbeeld van deze samenwerking is het gezamenlijke Cyber-Telecom Crime Report 2019, recent gepubliceerd door Europol en Trend Micro. Het rapport geeft een overzicht van hoe telecomfraude werkt en dient als een technische gids voor belanghebbenden in de telecomsector.
Meer dan 29 € miljard per jaar
Het rapport benadrukt dat telecomfraude een alternatief met een laag risico wordt en is, voor traditionele financiële criminaliteit. Door de lagere kosten en de toegenomen beschikbaarheid van hack-apparatuur neemt dit type fraude enorm toe. De schade door telecommunicatiefraude wordt geschat op € 29 miljard per jaar. In de kern is deze fraude het misbruik van telecommunicatieproducten -voornamelijk telefoons en mobiele telefoons- of diensten met de bedoeling illegaal geld te verwerven van een communicatiedienstverlener of zijn klanten. Het belangrijkste doel van criminelen is om toegang te krijgen tot rekeningen van klanten of rekeninghouders, waar schulden ten gunste van de crimineel kunnen worden gemaakt. De meest voorkomende methoden kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën, variërend van ruwe tot zeer geavanceerde oplichting:
• Vishing-oproepen. Vishing -een combinatie van de woorden 'Voice and Phishing'- is een oplichterij waarbij fraudeurs slachtoffers ertoe verleiden hun persoonlijke, financiële of beveiligingsinformatie bekend te maken of geld aan hen over te dragen.
• Eén -ring- en cut of Wangiri -Japans voor 'één keer bellen en inleggen'- is een telefonische oplichting waarbij criminelen slachtoffers misleiden tot het bellen van premium-tarief nummers. Een fraudeur zal een systeem opzetten om een groot aantal willekeurige telefoonnummers te kiezen. Elke verbinding gaat slechts éénmaal over, verbreekt, en laat een gemiste oproep achter op de telefoon van de ontvanger. Gebruikers zien vaak de gemiste oproep en bellen het nummer van het premium-tarief terug, in de overtuiging dat het legitiem is en draaien op voor de, vaak hoge, kosten.
• International Revenue Sharing Fraud -IRSF- is tot nu toe het meest schadelijke fraudeschema geweest. Het gaat om het overdragen van geldwaarden van de ene aanbieder naar de andere, op basis van de vertrouwensrelatie tussen partners. Geduldige fraudeurs wachten tot de logboeken verlopen zijn voordat ze verdergaan met het witwassen van geld.
De cyber-telecom intelligence-fusie
De Europol EC3 CyTel-werkgroep, opgericht in 2018, brengt meer dan 70 experts uit wetshandhavingsdiensten en mondiale partners uit de telecommunicatie-industrie bij elkaar om informatie, kennis en ervaring te delen en de technieken die nodig zijn om dit type fraude te bestrijden. Het concept van een wereldwijd telecomnetwerk, met uniforme telecommunicatiedienstverleners en wetshandhaving, is essentieel voor deze versmelting van cyber-telecom intelligence. " Telecommunicatiefraude is een ander voorbeeld van criminelen die het systeem "hacken" om legitieme bedrijven te misbruiken voor crimineel gewin", zegt Steven Wilson, hoofd van het Europese cybercriminaliteitcentrum van Europol, "hoewel dit geen nieuw misdaadgebied is, vertegenwoordigt het wel een nieuwe uitdaging voor veel wetshandhavingsinstanties in de hele Europese Unie ".
Craig Gibson, Principal Threat Defence Architect bij Trend Micro, voegt er aan toe hoe kwetsbaar telecommunicaties kunnen zijn en hoe dit invloed heeft op ons dagelijks leven: "We vertrouwen erop dat onze telefoons zullen werken, dat we thuis kunnen werken, dat we kunnen worden betaald via onze ATM-accounts en dat we online kunnen winkelen. We hebben de neiging niet te denken aan wat zich onder de dekmantel bevindt van het ongeziene wereldwijde netwerk waarop we zo veel vertrouwen".
Zoek een oplichter
Bron: Europol Vertaling en bewerking: jvds
Artikel n° : 03-19-7333 Geplaatst : 9:04 26/03/2019
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel Erik Verbeeck © Hoofdredacteur
|