Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925922





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Radioamateur Morsebeoefenaar DJ4EY overleden.
24 maart 2019
Echte radiotelegrafisten zijn een uitstervend ras. 

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 4.642.500
Aarschot 24 maart 2019.

Enigszins met vertraging en wegens verminderde activiteit als radioamateur en ex NATO radiotelegrafist- coder, vernemen we het overlijden van Jürgen Mertens, DJ4EY. Als radioamateur -on4cw - en hoofdredacteur van Morsum Magnificat hebben wij vele verbindingen in telegrafie met Jurgen gehad. Radioamateurs die hedentendage nog verbindingen kunnen maken en daarbij de Morse-code gebruiken worden steeds zeldzamer. In Europa hebben de Russen en de Oostbloklanden de bovenhand, vervolgens de Duitsers, in Nederland en België zijn de radioamateurs die meer dan een standaardverbinding kunnen maken, eerder zeldzaam. 

Snelle telegrafie.

Radioamateurs die tegen hoge snelheden zonder hulp van een computer, telegrafie kunnen zenden en ontvangen zijn zeldzaam, zeker wanneer het gaat over gewone gesprekken. De amateurs die we nog horen communiceren tussen de 20 en 30 WPM -woorden per minuut volgens de PARIS methode -, uitzonderingen gaan tot 40 - 50 - 60 WPM en in dit laatste geval gaat het over 300 tekens per minuut, dat is niet voor ieders "brein" mogelijk. Zo is de stichter van de "Super" en "Extremely High Speed club, SHSC en EHSC, Oscar Verbanck, ON5ME, helaas veel te vroeg overleden, Oscar was in het kader van snelle telegrafie -samen met de medestichter van SHCS en EHSC, on4cw, hoofdredacteur Morsum Magnificat-, over gans Europa bekend. België maar ook Nederland stelt op Europees vlak -en daarbuiten- niets voor wat radioamateurs betreft die snelle telegrafie beheersen, sommigen die het wel beheersen zijn veel te vroeg gestorven zoals ON5ME, HA3OV, HA3NU. 

Computer.

Anderen, zoals ON4IM worden ouder en verhuizen naar een Woonzorgcentrum, we horen Frans die met de stille trom is vertrokken dus ook niet meer in telegrafie. Een nieuwe generatie heeft nooit de échte techniek van het produceren van radiotelegrafie geleerd en doet het met behulp van de moderne middelen met een computer die zowel telegrafie kan zenden als via een decoder ontvangen. Nog een andere zeer beperkte groep knutselt nog aan oude legertoestellen en vormen in Nederland een select -elite ?- clubje, echte radioamateurs die de techniek van vroeger -na de 2e wereldoorlog- beheersen zijn quasi allemaal einzelgängers. 

Uitdaging aan de journalisten van de klassieke pers.



Ik daag alle journalisten uit om met mij in telegrafie te communiceren! Morsum Magnificat -on4cw- onderscheidt zich ook op dit vlak van de klassieke pers. En of er in tegenstelling tot vroeger bij de Staatsveiligheid -SDRA- en de federale politie nog morse kenners te vinden zijn is zeer de vraag.

Radiotelegrafie is nog steeds de beste en de eenvoudigste manier om verbindingen te maken.  

Artikel n° : 03-19-7331
Geplaatst : 10:46 24/03/2019

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur
Laatste update ( 24 maart 2019 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.