Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16925932

Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Elektrocutie in hoogspanningspost Elia te Koersel.
09 januari 2019
Vragen over de toepassing van de "Vitale 5" van Elia.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 4.504.900.
Brussel  09 januari 2019.

Op 11 december 2018 was er in de 150 kV schakelpost van Elia te Koersel een elektrocutie. Behalve het feit dat de gazet van Limburg amper drie uur na de feiten al een online artikel met gegevens over het slachtoffer publiceerde, werden de lippen op elkaar gehouden over de oorzaak. Morsum Magnificat slaagde er niet in om van de woordvoerders van Elia of Engie/Fabricom iets te vernemen over de oorzaak en dat is in het kader van het algemeen belang, belangrijk om te weten. 

Denigrerend.

Morsum Magnificat was in een vorig leven jaren professioneel betrokken in die "brache", was zelfs als extern toezichter door Fabricom ingehuurd om kromme situaties recht te trekken. Op die manier ook betrokken bij werken aan de belangrijkste hoogspanningslijn Trois-Ponts / Brumes. Tijdens dat toezicht -en later- scoorde Fabricom qua veiligheid zeer slecht, dermate, dat verder toezicht door Morsum Magnificat werd geweigerd. Fabricom had trouwens ook bij de arbeidsinspectie geen al te beste reputatie. Nu de elektrocutie al een maande achter de rug is, ondernemen we opnieuw een poging om van Helen Smeets meer informatie over het ongeval te bekomen zodat hieruit lessen getrokken kunnen worden maar Helen stelde zich denigrerend op tegenover Morsum Magnificat.

Wie is boven in de pyloon geweest?

Eerder hebben we ook al aan Marleen Vanhecke, de ex VTM journaliste, vragen gesteld maar uiteraard geen reactie bekomen. Het moet blijken dat de oorzaak van de elektrocutie het gevolg was van een inductie en als dat zo is, dan is één van de "Vitale 5" die Elia in haar AVIP opleiding uiteenzet, niet gerespecteerd, of was de vlottende aarding tussen geleider en aardingspunt -Boule Arcus- op het moment van de werken niet goed bevestigd. Wij vragen ons tevens af, wie er van het Toezicht op het Werk en / of het Auditoraat Hasselt in de pyloon is geklommen om eea op de plaats van het ongeval te bekijken? 


Aardingspunt - Boule Arcus voor het verbinden van de vlottende aardverbinding tussen fase en aarding/pyloon.

Een "vlottende aarding" tussen fase en metalen steunen waar de "boule arcus" duidelijk ontbreekt. Volgens Morsum Magnificat is die metalen steun NIET geaard en kan er daar bijgevolg ook geen aarding genomen worden. Elia wenst op de vragen van Morsum Magnificat niet te antwoorden, dan zal TWW het moeten doen.

Auditoraat.

Naar aanleiding van de denigrerende houding van Helen Smeets heeft Morsum Magnificat een email gestuurd naar de Arbeidsauditeur te Hasselt waarin de deskundigheid van Morsum Magnificat wordt geschetst en uitleg wordt gevraagd over de aard en snelheid van de informatie waarmee de gazet van Limburg kon uitpakken. 

Meer volgt asap, we zijn de gazet niet.  

Artikel n° : 01-19-7281
Geplaatst : 16:28 9/01/2019

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur
Laatste update ( 10 januari 2019 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.