Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926018

Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
MIVB Taxidienst voor personen met beperkte mobiliteit bestaat 40 jaar.
25 mei 2018
Dit jaar werden bijna 100.000 ritten verzorgd door de Taxibus.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 4.240.600
Brussel / Rillaar 25 mei 2018.

De dienst voor collectief deur-aan-deur vervoer voor mensen met een beperkte mobiliteit -PBM- werd na de opening van de metro op 20 september 1976 door wijlen koning Boudewijn opgericht. Op 22 mei 1978 wijdde de Brusselse vervoersminister Jos Chabert de MIVB minibusdienst voor PBM in, op dat moment telde de dienst 8 minibussen.

Grote hervorming in 2014.

Sindsdien evolueerde dienst gestaag, onder andere met de komst van nieuwe voertuigen in 1985, 1996 en 2014. De dienstregeling breidde uit en de reservatiedeadline verkortte. In 2014 werd de dienst ook uitgebreid met 12 nieuwe minibussen die de oude vervingen en gaat de dienst voortaan door het leven als Taxibus. De nieuwe minibussen zijn speciaal aangepast voor personen met een beperkte mobiliteit en beschikken ondermeer over een schuifdeur aan de zijkant om het in- en uitstappen te vergemakkelijken. Aan de achterkant is er ook een toegangslift voor personen in een rolstoel. 

Uitgebreidere dienstregeling.

Was de beschikbaarheid van de dienst tot 2014 van maandag tot vrijdag van 06:30 tot 23 uur, na de hervorming in 2014 werd de dienstregeling uitgebreid van 5 tot 1 uur ís ochtends van maandag tot zaterdag met uitzondering van de feestdagen, een sneller en gemakkelijker reservatiesysteem en de integratie van een honderdtal Brusselse taxiís. Deze taxiís zijn eveneens aangepast voor het vervoer van personen met beperkte mobiliteit en laten toe het aanbod van Taxibus te versterken.

Stijgende vraag.

Het aantal aanvragen neemt sinds de hervorming ook voortdurend toe. dit jaar wordt de kaap van 100.000 ritten gerond tegenover 50.000 in het jaar voor de hervorming. Het aantal reizigers dat van de dienst geniet, stijgt eveneens: de dienst bereikt vandaag nagenoeg 20% van zijn doelpubliek, tegen slechts 2,6% voor de hervorming.

Op aanvraag.

Taxibus is een collectieve vervoerdienst op vraag en van deur tot deur. De werking verloopt volgens het principe van een collectieve taxi. Dat betekent dat er verschillende vervoersaanvragen kunnen worden gecombineerd en dat Taxibus het traject zal aanpassen om andere mensen op te halen of af te zetten. Overdag zijn het vooral MIVB-chauffeurs die de minibusdienst verzekeren. ís Avonds en op zaterdag worden de ritten verzekerd met de aangepaste taxivloot. De chauffeurs van de MIVB-minibussen en de chauffeurs van de taxiís kregen allemaal een specifieke opleiding om personen met beperkte mobiliteit te ontvangen en vervoeren.

Uitsluitend voor PBM.

De dienst is uitsluitend bestemd voor personen met een handicap die erkend zijn door de FOD Sociale Zekerheid en die beantwoorden aan de toegangscriteria. Eens ze zijn ingeschreven in het systeem, na het versturen van het attest dat de FOD afleverde, kunnen de personen in kwestie genieten van de Taxibusdienst en hun ritten reserveren. De reservatie moet ten laatste de avond voor de verplaatsing gebeuren, voor 19 uur. Dat kan via internet -www.taxibus.be- of telefoon (02/515.23.65). De prijs van een rit bedraagt 1,70 euro.

Bron: MIVB
Bewerking: jvds

NVDR.

Ook hier mag de Vlaamse -p-overheid en vooral de Provincie Vlaams Brabant een staaltje nemen aan de MIVB en het Brussels Gewest. De wijze van werken van de MMC gesteund door de Provincie Vlaams Brabant en gemeentelijke clusters is afzetterij waarvan de minder validen het slachtoffer zijn. De Minder Mobielen Centrale is een vzw die op de kap van de minder mobielen veel te veel winst boekt. De MMC ontvangt subsidies van de Vlaamse -p-overheid, van de Provincie Vlaams Brabant en nog eens via clusters van de gemeenten. Waar zŪtten de socialisten?

Erik Verbeeck - Hoofdredacteur 
 
Artikel nį : 05/18-7088
Geplaatst : 15:05 25/05/2018
Laatste update ( 26 mei 2018 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ģ - Alle rechten voorbehouden.