Nu nog géén sprake van inzameling van alle plastics in blauwe zak, Fost Plus sprak voor haar beurt.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 4.101.900
Mechelen / Brussel / Rillaar 29 december 2017.
Elkeen heeft het vorige week wel ergens opgevangen; vanaf 2019 mag alle plastic afval selectief verzameld worden in de blauwe zakken. Fost Plus, een beheersorganisatie van de verpakkingsindustrie, lanceerde dit voorstel als een nieuwe beleidsmaatregel -wat ze als beheersorganisatie overigens niet kán- wat op zijn minst als voorvarend en onjuist kan worden bestempeld.
OVAM, dat tot nader order nog altijd het beleid uitstippelt, is zich ervan bewust dat plastic en huishoudelijk verpakkingsafval nog altijd een groot deel van het restafval uitmaakt en helaas ook het zwerfvuil en ondanks de goede sorteer- en recyclagecijfers is Vlaanderen niet blind voor de vele verbetereringen die nog mogelijk zijn. Het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval 2016-2022 streeft ernaar om de Vlaming tegen 2022, 16 kg minder restafval te laten produceren en de hoeveelheid restafval terug te dringen met 20%. Om die doelstellingen te halen komen de verpakkingen sowieso "in the picture", maar het is enkel een integrale aanpak van het verpakkingsafval die verder reikt dan ewtra sorteerinspanningen, dat zoden aan de dijk kan zetten.
Voorlopig hoeft het publiek haar sorteergewoonten niet te veranderen. Wel is het zo dat er in de toekomst meer kunststoffen gesorteerd en gerecycleerd zullen moeten worden, ook is het belangrijk dat het publiek minder verpakkingsmateriaal gebruikt en dat kan door bijvoorbeeld een verbod op plastic draagtassen zodat men gedwongen wordt meer gebruik te maken van herbruikbare tassen. Ook zal het grote publiek een verdere mentaliteitsverandering moeten ondergaan zodat er minder plastics in onze leefomgeving terecht komen.
Preventie, meer recyclage en minder zwerfvuil is de taak van alle consumenten, van de overheid, de recyclage-industrie maar ook de verantwoordelijkheid van de distributie en de producenten die hun produkten op onze markt brengen. Er bestaat daarvoor zelfs een term: "uitgebreide producentenverantwoordelijkheid", en die verantwoordelijkheid gaat een stuk verder dan de inzameling van alle verpakkingsmateriaal in een blauwe zak.
Concreet betekent dit dat de verpakkingsindustrie verantwoordelijk wordt gesteld voor de samenstelling van hun verpakkingen, het zoeken naar alternatieven voor plastics, het gebruik van meer gerecycleerde grondstoffen en -ook- voor een groot deel van de kosten die het opruimen van hun verpakkingen in het zwerfvuil en sluikstort met zich meebrengen. Nieuwe, nog niet volledig afgeronde, studies wijzen uit dat de maatschappelijke opruimkosten voor het verwijderen en recycleren van zwerfvuil véél hoger ligt dan voorheen werd aangenomen.
OVAM ergert zich er duidelijk aan dat Fost Plus nieuwe sorteerregels voorstelt alsof het nieuwe beleidsmaatregelen zouden zijn, wat hoegenaamd niét het geval is en dit alles in de hoop dat andere maatregelen, die men liever niet ingevoerd ziet, daardoor worden afgewend. Dergelijks "stunts" komt de duidelijkheid voor de burger niet ten goede. Bron: OVAM Bewerking: jvds
MEER VOLGT NOG
NVDR. In de zaak rond de verwerking van Asbest bij SVK in Sint Niklaas heeft OVAM en minister Schauvliege te lang de ogen gesloten, Morsum Magnificat kreeg in het kader van een asbestactie geen toelating om ter plaatse te kijken hoe het SVK het asbest op haar manier dumpte, Morsum Magnificat publiceerde daarover op 8 juli 2016.
Artikel n° : 12/17-7002 Geplaatst : 16:45 29/12/2017
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel Erik Verbeeck © Hoofdredacteur
|