Omgevingsvergunning verenigt en vervangt de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 4.078.100
Brussel / Rillaar 13 december 2017.
Alle steden en gemeenten in Vlaanderen gaan op 1 januari 2018 van start met de omgevingsvergunning. Dit betekent dat er vanaf dan geen aanvragen meer in het loket Digitale Bouwaanvraag kunnen ingevoerd worden. De omgevingsvergunning verenigt en vervangt de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning. Ook verkavelingsvergunningen maken er deel van uit. De vergunningsaanvraag gebeurt digitaal via het Omgevingsloket dat alle tests heeft doorstaan en nu op punt staat.
Omgevingsloket.
De omgevingsvergunning trad in werking op 23 februari 2017. Sinds die datum verlopen alle procedures waarvoor de Vlaamse Regering of de deputatie bevoegd zijn via het Omgevingsloket. Het systeem werd ondertussen verder uitgebouwd en verbeterd en op 1 januari 2018 wordt de omgevingsvergunning van kracht in alle Vlaamse steden en gemeenten. Vanaf dan worden alle vergunningsaanvragen en meldingen overal digitaal behandeld.
Digitale behandeling.
Sinds 23 februari 2017 waren architecten verplicht om bouwaanvragen voor gemeenten die nog niet met de omgevingsvergunning werkten, digitaal in te dienen via het loket Digitale Bouwaanvraag -DBA-. Op 1 januari 2018 zullen geen nieuwe aanvragen meer in het loket Digitale Bouwaanvraag kunnen ingevoerd worden. Lopende dossiers zullen er wel nog verder behandeld worden. Bij een omgevingsvergunning worden zowel de stedenbouwkundige als milieuaspecten van een project tegelijk beoordeeld. De aanvragen worden digitaal ingediend bij één loket, het Omgevingsloket, waarna één openbaar onderzoek en één adviesronde worden georganiseerd. Dat is efficiënter en moet leiden tot betere besluitvorming.
Vlaamse steun.
De Vlaamse overheid organiseert infosessies voor omgevingsambtenaren, architecten en adviesinstanties om hen zo goed mogelijk voor te bereiden op de komende veranderingen. Ook de helpdesk van het Departement Omgeving wordt in de beginperiode wanneer nodig, extra versterkt. Bovendien zullen alle steden en gemeenten een subsidie van 4.500 euro ontvangen van de Vlaamse overheid.
Departement Omgeving.
Sinds 1 april 2017 vormen de Vlaamse departementen Leefmilieu, Natuur en Energie en Ruimte Vlaanderen samen het Departement Omgeving. Het ruimtelijk en het milieubeleid worden zo verder geïntegreerd. De focus ligt op het behalen van milieu- en klimaatdoelstellingen, een duurzaam ruimtegebruik en de duurzame omgang met diverse natuurlijke hulpbronnen. Ook de dienst Dierenwelzijn maakt deel uit van het Departement Omgeving.
Bron: Dept. Omgeving Bewerking: jvds
NVDR
Dit is de zoveelste papieren regeling die in de praktijk onder invloed van de lokale politiek, helemaal anders uitdraait. De burgemeesters -lees witteboordencriminelen- waarvan onder meer een voorbeeld in Herselt, sluiten uit electoraal gewin de ogen en de Vlaamse -p-overheid staat er bij en kijkt er naar. In Herselt stelden we vragen over de conformiteit van de houder voor stookolie -foto inzet-, de milieuvergunning die gemeente Herselt in openbaarheid van bestuur overmaakte was reeds al lang vervallen! Ook de affaire van De Wijnhoeve heeft burgemeester Luc Peetermans blauw, blauw gelaten. Een horecazaak uitbaten zonder vergunning of brandweerverslag, dat kan in Herselt allemaal.
Artikels over de situatie bij de wijnhoeve.
01 april 15 Ramsel : De Wijnhoeve moet nu klare wijn schenken en bewijzen in orde te zijn.
01 sept 15 Herselt : De Wijnhoeve heeft geen klare wijn geschonken.
02 jan 16 Ramsel : Hoe lang kan de burgemeester De Wijnhoeve nog verder beschermen?-
24 dec 16 Herselt : De Wijnhoeve betreden op eigen risico-Update1 Wasserij De Ster.
De houder van wasserij De Ster duidelijk niet onderhouden zoals dat in artikel 5.17.3.16 § 1 van de VLAREM is vastgelegd.
Artikel n° : 12/17-6991 Geplaatst : 12:18 13/12/2017
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel Erik Verbeeck © Hoofdredacteur
|