Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926080





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
OVAM : Eerste handhavingsweek was een succes.
13 december 2017
Honderden processen- verbaal en meer dan duizend GAS- vaststellingen.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 4.078.100
Mechelen / Rillaar 12 december 2017.

Van 18 tot 24 september 2017 liep de eerste Vlaamse Handhavingsweek een initiatief van Mooimakers, het Vlaamse samenwerkingsverband tussen OVAM, Fost Plus en de lokale besturen -VVSG-. De verscherpte controles gedurende deze week leverden meer dan 1.600 GAS-vaststellingen en pv's op voor sluikstorten en zwerfvuil. Deze resultaten zijn goed, maar, zo zegt Vlaams minister Joke Schauvliege, "Het allerbelangrijkste resultaat is het afschrikkend effect van zo'n Handhavingsweek, en het krachtige signaal dat het ons menens is met de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort".

Duizend geregistreerde handhavers.
 
Tijdens de handhavingsweek werden verspreid over de vijf Vlaamse provincies zo'n 1.000 handhavers geregistreerd waaronder 45% politieagenten, 22,6% GAS-ambtenaren, 14,3% gewestelijke toezichthouders en 18,1% lokale en andere toezichthouders. Omdat registratie niet verplicht was, liggen zowel het aantal deelnemende handhavers als de resultaten van hun controles nog een stuk hoger dan het werkelijke aantal. 

Dader veelal bekend.

In totaal werden 1.127 GAS-vaststellingen en 315 pv's geregistreerd voor sluikstorten. In ongeveer een derde van de gevallen is de dader bekend, andere sluikstorters worden nog opgespoord. Voor zwerfvuil -bijvoorbeeld sigarettenpeuken of papiertjes die worden weggegooid- kwamen daar nog eens 118 GAS-vaststellingen en 31 pv's bij. Een duizendtal mensen werd aangesproken op hun gedrag en aangemaand hun afval op te ruimen zonder dat het tot een sanctie kwam.  Mooimakers wil volgend jaar de Handhavingsweek herhalen. 

Over Mooimakers.

Mooimakers is de motor van de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten in Vlaanderen. Zij organiseren campagnes, stimuleert kennisuitwisseling, ondersteunt op een proactieve manier alle betrokken actoren en zet aanstekelijke acties op. Mooimakers is de naam waaronder Vlaanderen Mooi uitvoering geeft aan haar beleid.   

Bron: OVAM
Bewerking: jvds

NVDR.

OVAM heeft vastgesteld dat overtreders zich agressief tegen de handhavers opstellen, maar fysiek geweld zoals Morsum Magnificat mocht ondergaan door het aankaarten van het verbranden van restafval in een kachel hebben ze nog niet meegemaakt, Erik Verbeeck hoofdredacteur wel, het Parket te Leuven seponeerde de klacht wegens uitlokking -sic-. 



De overtreder / agressor Jules P, drong de woning binnen om de foto's die van zijn restafvalverbranding werden gemaakt te recupereren, een opzet die mislukte, hij kreeg zelf klappen. Het Parket van Leuven seponeerde de klacht omdat de journalist door de foto's te nemen zou uitgelokt hebben !! 

Artikel n° : 12/17-6991
Geplaatst : 15:42 10/12/2017

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck © Hoofdredacteur

Laatste update ( 13 december 2017 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.