Burgerpanel boog het hoofd over de energie van morgen. |
21 oktober 2016 |
Minister Tommelein gaat resultaten doorgeven aan experts om deze te verwerken
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.648.100 Keerbergen / Tremelo, 21 oktober 2016.
Op 15 oktober bespraken 150 burgers met concrete ideeën over energie, hun concept in het Vlaams parlement en diepten deze verder uit. De minister zal deze resultaten doorgeven aan experts die de input verder zullen verwerken en op 1 december zal alles, tijdens de Energie- en Klimaattop, zal alles samenkomen in een finale energievisie en een energiepact voor Vlaanderen.
"Stroomversnelling"
Vlaams Energieminister Tommelein lanceerde enkele maanden geleden het project "Stroomversnelling", waarbij hij in een eerste fase experts samenbracht. Vervolgens riep hij ook de burgers op om actief mee te denken over de energie van morgen. Honderden ideeën werden gepost op www.stroomversnelling.vlaanderen en met deze voorstellen ging het burgerpanel op 15 oktober aan de slag in het Vlaams parlement. Het waren maar liefst 150 burgers, waarvan de jongste 23 en de oudste 81, die debatteerden over hoe een energievisie voor Vlaanderen er best uitziet.
Aanbevelingen. Op het einde van de dag hadden de burgers aanbevelingen klaar voor minister Bart Tommelein. Volgens hen moet Vlaanderen inzetten op: 1. Het energiezuinig maken van bestaande woningen. 2. Hernieuwbare energie. 3. Elektrische wagens. 4. Niet-fossiele verwarming. 5. Zelfvoorzienende wijken. 6. Slimme meters – batterijopslag – flexibele prijs. 7. De vervuiler betaalt – EPB-wetgeving uitbreiden. 8. Participatie – energiecoöperaties.
Doorbraken.
Ook de krijtlijnen van een toekomstig koolstofarm en duurzaam energiesysteem werden uitgetekend. De 8 doorbraken waren : 1. In 2050 zijn ook alle bestaande woningen even energiezuinig als recente nieuwbouwwoningen. 2. Tegen 2025 worden geen verwarmingsketels meer verkocht die volledig werken op fossiele brandstoffen. 3. Tegen 2025 vormt het energieverbruik per m² een grondslag in vastgoedbelasting. 4. Tegen 2030 wordt minstens de helft van onze elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. 5. Tegen 2030 is minstens de helft van de nieuwe wijken zelfvoorzienend op vlak van energie. 6. In 2020 kan iedere burger in een gemeentelijke of intergemeentelijke energiecoöperatieve participeren. 7. Tegen 2030 hebben de meeste residentiële verbruikers slimme meters en batterijopslag, soms geregeld per wijkniveau. Tegen 2030 speelt iedere verbruiker in op de flexibele prijs van elektriciteit. 8. Uiterlijk in 2030 kunnen enkel nog elektrische wagens worden gekocht. De elektrische wagen wordt een alternatief voor een thuisbatterij.
NVDR. Andermaal wordt het immense probleem van de gevolgen van de decentrale energieproductie waarvoor de verbruikers financieel zullen opdraaien verzwijgt de minister. De netinfrastructuur moet worden aangepast en dat gaat de verbruiker betalen. De bezitters van zonnepanelen schieten zichelf in de voet en zorgen nog eens voor kosten die iedereen zal moeten betalen
Bron : Kabinet Tommelein Bewerking : jvds
Artikel n° : 10/16-6670 Geplaatst : 18:03 21/10/2016 Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel |