Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926214





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
OVAM : Afvalprogramma op maat voor Vlaamse Kustgemeenten.
29 juli 2016
Afvalbeheer in tien Vlaamse kustgemeenten vraagt specifieke aanpak.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.571.700
Brussel / Tremelo 29 juli 2016.

De 10 Vlaamse kustgemeenten hebben te kampen met meer zwerfvuil en hogere restafvalcijfers. Sorteert de doorsnee Vlaming 70% van zijn afval en produceert hij 146 kg restafval per jaar, dan liggen de cijfers bij de kustgemeenten veel minder goed. Dat is de reden dat de OVAM en de kustgemeenten de volgende jaren intensiever gaan samenwerken. Er wordt voorzien in meer ervaringsuitwisseling, introductie van nieuwe afvalinzamelsystemen en er wordt een programma opgesteld om het zwerfvuil met 20% terug te dringen alsook initiatieven om het afval van toeristen en horeca beter selectief in te zamelen.

Specifiek.

Dat de kustgemeenten met specifieke afvalproblemen kampen heeft meerdere redenen ; Afval van -dagjes- toeristen komt vaak als zwerfvuil op het strand terecht of leidt op topdagen tot overvolle vuilnisbakken en overlast. Zogenaamde ‘tweede verblijvers’ blijken dan weer minder goed te sorteren dan thuis. Wanneer hun vakantie ten einde is, zetten ze vaak de vuilniszakken op de stoep, ook als er geen ophaling is. Meeuwen halen afval uit die vuilniszakken of uit volle vuilnisbakken en verspreiden het afval verder. En tot slot spoelt er ook een heleboel afval vanuit zee, maar ook landinwaarts komt via de rivieren, afval op de stranden. De kustgemeenten die verantwoordelijk zijn voor schone stranden, staan in voor die opkuis.

Actieplan.

Er werd ondertussen een werkgroep opgericht o.l.v. de OVAM met vertegenwoordigers van de kustgemeenten, de afvalintercommunales, Fost Plus en de lokale immo- en horecasector. Er werd een ambitieus actieprogramma opgesteld waarin ondermeer volgende maatregelen :  
- Nieuwe ondergrondse diftar inzamelsystemen voor restafval, pmd, glas, papier en karton moeten komaf maken met de meeuwenproblematiek. Bovendien is het voor ‘tweede verblijvers’ dan mogelijk om op eender welk moment hun afval buiten te zetten. De OVAM wil hiervoor ook haar investeringssubsidies voor lokale besturen heroriënteren.
- De werking van de recyclageparken zal worden geoptimaliseerd en de introductie van mobiele of tijdelijke recyclageparken wordt bekeken.
- De OVAM zal o.a. met modelreglementen de lokale besturen helpen om de talloze evenementen aan de kust afvalarmer te maken.
- Samen met Horeca West-Vlaanderen worden bedrijven gesensibiliseerd om aan afvalpreventie en selectieve inzameling te doen.
- Fost Plus en de OVAM bieden coaching-trajecten aan aan de kustgemeenten om de strijd tegen zwerfvuil op te voeren. Tegen 2022 wil Vlaanderen immers 20% minder zwerfvuil.
- Initiatieven om marien afval op het strand en in de jachthavens op te ruimen worden versterkt.
- Communicatie is tot slot cruciaal om alle initiatieven ingang te doen vinden. Zo komt er in sommige kustgemeenten bijvoorbeeld een specifieke zomerafvalkalender.

Kustcharter.

Het kustprogramma wordt gefinancierd en mogelijk gemaakt door inzet en heroriëntering van bestaande fondsen en personeelsmiddelen van de betrokken projectpartners. Zij zullen de doelstellingen en hun
engagementen vastleggen in een kustcharter. Het programma past volledig in het nieuwe Ontwerp Plan voor Huishoudelijke Afvalstoffen 2016-2022 dat weldra aan de Vlaamse Regering zal worden voorgelegd en een aanpak op maat voor de lokale besturen voorstaat.

Bron : OVAM
Bewerking : jvds

Artikel n° : 07/16-6604
Geplaatst  : 14:42 29/07/2016
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.