Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927063

Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Wolfsdonk : En toen kwam de bliksem weer eens langs.
10 juni 2016
Bliksemontlading vernielde het volledige dak van een woning. 
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.516.200
Langdorp  / Tremelo 09 juni 2016.

Een paar dagen geleden, op 7 juni 2016, kwam tijdens een onweer de bliksem op bezoek bij een woning aan de Veelsebaan 10 in Wolfsdonk. Het dak van de woning is volledig vernield en er is ook een zijmuur omgevallen. De bewoners zijn van mening dat de kroonluchter moet geraakt zijn, er is een zwarte plek van wel een meter diameter op het plafond, zegt de eigenaar/bewoner. De elektrische leidingen naar het dak -zolder- zijn erg beschadigd.

Elektricien zou beter moeten weten.

De bewoner was vroeger elektricien, maar moet toegeven dat er in zijn installatie geen overspanningbeveiliging is geplaatst! Als de installatie gekeurd is door een erkend organisme, dan hebben die hun werk ook niet goed gedaan, oordeelt de man. Maar als elektricien zou men beter moeten weten en zelf de wettelijk -artikel 136-2  AREI- verplichte beveiligingen plaatsen.

Minimum vereiste.

Al vijftig jaar wordt door de wetenschap gewaarschuwd dat onweer, zowel in frequentie als in hevigheid zal toenemen, maar "het volk" heeft daar geen oren naar, de bliksem komt immers altijd bij een ander terecht, tot wanneer het zo ver is en dan is het janken. Voor een alleenstaande kleine woning zijn er minstens één opvanger en twee daalleidingen nodig. De aarding van de bliksemafleider moet verbonden worden met deze van de elektrische installatie. Voor een kleine woning moet zo'n bliksemafleider slechts een paar duizend euro kosten. Als uw huis en inboedel dat niet waard zijn, moet u niet jammeren als de bliksem op bezoek komt en schade aanricht. Mét een bliksembeveiliging bent u nog niet honderd procent zeker, maar bij een inslag -inductie of potentiaalverschil- zal uw huis toch niet afbranden.


Dit is het gevolg van een bliksemontlading door inductie of potentiaalverschil. Een directe blikseminslag is weinig waarschijnlijk

Artikel n° : 06/16-6545
Geplaatst  : 7:10 10/06/2016

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck - Hoofdredacteur
Laatste update ( 11 juni 2016 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.