Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926245





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Parkeerplaatsen minder validen op openbare parkeerplaatsen in kaart gebracht.
28 mei 2016
Provincie laat 2.000 parkeerplaatsen voor gehandicapten onderzoeken.
Leuven / Tremelo 28 mei 2016
Paginabezoekers website Morsum Magnificat 3.505.300

Op vraag van de provincie Vlaams-Brabant bracht On Wheels de parkeerplaatsen voor mensen met een handicap in kaart. Uit dit onderzoek is gebleken dat in Vlaams-Brabant 45% van deze parkeerplaatsen korter zijn dan wettelijk voorzien en dat 16% ervan geen uitstapzone heeft.

Blauwe parkeerkaart.

Een grote groep van personen met een handicap heeft een zogenaamde "blauwe parkeerkaart" waarmee ze recht hebben om op de voor hen voorziene parkeerplaatsen te parkeren. Omdat ze zonder wagen maar korte afstanden kunnen afleggen, zijn voor velen van de gehandicapten deze parkeerplaatsen erg belangrijk. Het geeft hen de kans om, ondanks hun handicap, toch een sociaal leven uit te bouwen. Maar de info over de locatie van deze parkeerplaatsen en de mate waarin ze aangepast zijn voor een bepaalde handicap, zijn helaas niet of onvoldoende gekend.

Minstens 6%.

De provincie Vlaams-Brabant liet daarom, als eerste provincie in Vlaanderen, de organisatie On Wheels 2.000 aangepaste openbare parkeerplaatsen opmeten en in kaart brengen. In elke gemeente moet wettelijk minstens 6 % van de parkeerplaatsen aangepast zijn voor personen met een handicap. Maar in de praktijk loopt het soms wat mis. Volgens Marc Florquin, gedeputeerde voor gelijke kansen brengt de studie een aantal interessante zaken aan het licht. Zo zijn meer dan 45 % van de langsparkeerplaatsen korter dan wettelijk voorgeschreven. Bij 16 % van de parkeerplaatsen ontbreekt dan weer een uitstapzone wat maakt dat ze nauwelijks bruikbaar zijn. En nog steeds hebben 18% van de parkeerplaatsen kasseien als ondergrond, wat geen luxe is voor rolstoelgebruikers.

Hoop.

Dit zijn weinig bemoedigende cijfers maar er is hoop, zo zegt Marc Florquin "Met vrij beperkte inspanningen kan de situatie zeer snel verbeteren, On Wheels bezorgde elke gemeente een overzicht van de gescreende parkeerplaatsen en het is dankzij de provincie dat de gemeenten gratis advies krijgen door Inter als ze verbeteringen willen aanbrengen, dus met wat goede wil ziet de situatie er straks veel rooskleuriger uit".

Bron : Provincie Vlaams-Brabant
Bewerking : jvds

Artikel n° : 05/16-6529
Geplaatst  : 11:37 28/05/2016
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel



© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.