Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926256





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Provincie Vlaams-Brabant zet in op toerisme maar ook op milieu.
29 april 2016
Allerlei provinciale activiteiten regelmatig op het activiteitenprogramma.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.474.000
Leuven / Tremelo 29 april 2016.

Halve Maan Diest.

We dienden er lang op te wachten maar het lijkt er op dat de lente zal beginnen en ook de Vlaams-Brabantse provinciedomeinen maken zich klaar. Alle vier de Vlaams-Brabantse provinciedomeinen beginnen hun seizoenswerking bij het begin van de lente. De opening verschilt van domein tot domein maar morgen, zaterdag 30 april, opent het Provinciedomein Halve Maan in Diest, feestelijk het nieuwe seizoen. Van 14 tot 18 uur kan de bezoeker er genieten van een leuk en gratis programma, met als uitschieter de komst van de kleinste mobiele cocktailbar van de wereld. In deze cocktailbar kan men terecht voor een consultatie waarbij de lachspieren het hard te verduren krijgen. Er is ook een optreden van de fanfare ‘Moed en volharding’ voorzien die op eigenzinnige manier een ode brengen aan de fanfares van weleer. Verder kan men zijn kapsel laten omtoveren door de haarartiesten van het ‘Poëtisch kapsalon’. Voor een natje en een droogje zorgen foodtrucks.

Educatief natuurbeheer.

Educatief Natuurbeheer, dat ondertussen 20 jaar bestaat, is een project van de provincie Vlaams-Brabant en Natuurpunt waarbij men leerlingen -ondertussen al 94.000- van de 3de graad lagere school kennis laat maken met de natuur door hen te laten meehelpen bij het beheren van een natuurgebied in de buurt van hun school. De educatief natuurbeheer gebeurt in 3 stappen. In eerste instantie worden de leerlingen geïnformeerd over natuur en natuurbeheer via een presentatie of het natuurbeheerspel. Daarna gaan ze, in het najaar, aan de slag in een natuurgebied. Ze dragen het maaisel weg, ruimen hakhout op, leggen een takkenwal aan of planten boompjes. In het voorjaar gaan ze terug naar het natuurgebied om de resultaten van hun werk te bewonderen. Ze maken een wandeling, bestuderen planten of gaan op zoek naar waterdiertjes in een poel. Het was op 20 april dat 20 jaar educatief natuurbeheer werd gevierd. Daarbij werden de 12 scholen die 20 jaar aan één stuk hebben meegedaan in de bloemetjes gezet en zij kregen van gedeputeerde Tie Roefs een insectenhotel. Het gaat om de volgende scholen: VBS St-Pieter uit Korbeek-Lo, GBS ’t Klavertje uit Bierbeek, GBS De Zandloper uit Wommersom, Montfortcollege uit Rotselaar, GBS De Regenboog uit Zellik, VBS Sint-Victor uit Dworp, GBS uit Galmaarden, GBS De Knipoog uit Tollembeek, Go! De Regenboog uit Kortenberg, GBS Wauterbos uit Sint-Genesius-Rode, GBS ’t Populiertje uit Sint-Pieters-Leeuw en GBS Toverveld uit Veltem-Beisem.

Sint-Pietersschool.

Eén van de scholen die reeds 20 jaar actief zijn in het educatief natuurbeheer, is de Sint-Pietersschool uit Korbeek-Lo. De leerlingen zijn al 20 jaar bezig in natuurgebied Snoekengracht in Vertrijk. De 37 leerlingen van de twee klassen 6de jaars hebben in het najaar het maaisel in de natuurgebied Snoekengracht afgedragen en op 2 mei gaan ze de resultaten van hun werk bekijken en de waterdiertjes in de poel bestuderen. Gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid, Tie Roefs en Gerd Van Thienen, medewerker van het Natuurpunt-project ‘Educatief Natuurbeheer’ komen hen belonen met taart voor hun jarenlange inzet. Een en ander start om 10 uur in het Natuurgebied ‘De Snoekengracht’ links naast huis Stationsstraat 60 -tegenover zuidelijke parking station- in Vertrijk.

Molenbeek.
In Huizingen maken de provincie Vlaams-Brabant en de POM van de Molenbeek aan de Manchestersite een natuurlijke beek zonder hindernissen voor de vissen. 'Toen de Provinciale Ontwikkelings­maatschappij Vlaams-Brabant (POM) ons enkele jaren geleden liet weten dat ze de verlaten papierfabriek Catala in Huizingen wilde omvormen naar een duurzame bedrijven­zone voor KMO's, zagen we daar kansen in om ook de Molenbeek, die langs de site stroomt, te herwaarderen,' zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor waterlopen. De hele omgeving is immers zeer overstromingsgevoelig. De restanten van de watercaptatie van het vroegere papierbedrijf vormen bovendien een hindernis voor de vissen in de beek. Het is op vraag van de provincie Vlaams-Brabant dat de POM een ontwerpbureau heeft aangesteld om de nieuwe inrichting van de waterloop uit te tekenen. De bestaande overwelvingen en bodemvallen zullen uit de bedding van de beek worden verwijderd en tegelijk krijgt de Molenbeek een bredere bedding met een grotere buffercapaciteit. In de meanders van de nieuwe bedding komen vistrappen. Zowel het bedrijventerrein als de waterloop varen wel bij deze werken, aldus Tom Dehaene, voorzitter van de POM, en daarom voeren de provincie en de POM de werken samen uit. De totale kostprijs van de werken bedraagt 430.000 euro, waarvan ze elk de helft zullen betalen.

Wie op de hoogte wil zijn en blijven van de activiteiten georganiseerd door het provinciebestuur van Vlaams-Brabant surft best naar : http://www.vlaamsbrabant.be/index.jsp

Bron : Provincie Vlaams-Brabant
Bewerking : jvds

Artikel n° : 04/16-6490
Geplaatst  : 19:57 29/04/2016

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.