Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926262





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Provincie Vlaams-Brabant : 640.794,28 euro subsidie voor klimaatprojecten
22 april 2016
Ambitie van Vlaams-Brabant klimaatneutraal te worden.


Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.465.100
Baal / Tremelo 22 april 2016.

Voor 14 duurzame milieu- en klimaatprojecten geeft de provincie Vlaams-Brabant 640.794,28 euro subsidie. De provincie heeft de ambitie om klimaatneutraal te worden en deze gesubsidieerde projecten moeten daartoe bijdragen.

Klimaatstrategie.

De provincie Vlaams-Brabant heeft de ambitie om een klimaatneutrale provincie te worden, zegt gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid Tie Roefs maar dat kunnen ze niet alleen realiseren en daarom steunen zij in het kader van hun klimaatstrategie projecten van gemeenten, verenigingen, het sociale middenveld, bedrijven en kennisinstellingen.

Klimaatproblematiek leeft.

Na de provinciale oproep werd duidelijk dat de klimaatproblematiek leeft want er werden 39 projecten ingediend voor een totaal bedrag van 2.309.928,04 euro. Er zijn momenteel al 37 van die klimaatprojecten in uitvoering en behalve dat die het Vlaams-Brabantse klimaatbeleid vorm geven zijn ze ook een flinke stap in de richting van een klimaatneutraal Vlaams-Brabant.

Objectief gescreend.

Na een objectieve screening van de ingediende projecten werden er uiteindelijk door de jury 9 weerhouden : 9 tweejarige en 5 driejarige projecten. Ze werden geselecteerd op basis van een aantal criteria zoals de
CO2-besparing, multipliceerbaarheid, de creatieve insteek, het innovatieve karakter en ook het feit dat er sprake is van samenwerking tussen organisaties.

Tussen 75 en 80%

Een projectaanvrager kan tot 75.000 euro ontvangen voor een project dat 2 tot 3 jaar loopt. Afhankelijk van de grootte van het project, kan de subsidie tussen 75 en 85% van de kosten bedragen.

De gesubsidieerde projecten.

Djapo, Kessel-Lo
Deze educatieve organisatie krijgt 19.498,58 euro voor het project "Doe het licht uit, pyjamaverhalen voor het slapengaan". Het betreft een kortverhalenbundel, opgebouwd vanuit een participatief project waarin 300 4-en 5-jarige kinderen klimaatverhalen uit hun eigen leefwereld bedenken om leeftijdsgenoten te sensibiliseren en aan te zetten tot actie.

Act4Change, Leuven
Deze vzw, een jongerenorganisatie, krijgt 36.469 euro voor het project ‘Food Waste Challenge’. Hiermee helpen ze jongeren en young professionals om duurzame ondernemingen op te zetten om voedselverlies aan te pakken.

Food@The Station, Leuven
krijgt 20.000 euro om met een mobiel restaurant biologisch, lokaal en seizoensgebonden koken op de kaart zetten.

Jouleboulevard, Leuven
krijgt 60.094 euro voor de ontwikkeling van een model om handelszaken in winkelstraten te helpen met CO2-besparing  via doorgedreven automatisatie in meten en analyseren
 
De Molen van Rotselaar
Deze vzw krijgt 48.750 euro voor het project ‘Koren op de transitiemolen’. Ze gaan hiermee het bezoekerscentrum, waar toepassingen naar een duurzame energie, economie en samenleving getoond worden, uitbouwen.

Gemeente Pepingen
krijgt 14.120 euro voor een campagne over duurzame mobiliteit. Vrijwilligers onderhouden aardbeiplantjes, die als ‘fijn stofmeetstation’ fungeren. Door vrijwilligers dit te laten doen is er bewustwording over het belang van luchtkwaliteit. Hieraan gekoppeld worden duurzame mobiliteitsalternatieven gepromoot.

Netwerk Bewust Verbruiken

is een vzw die 48.191 euro krijgt voor het project 'Burgerschool'. De 'Burgerschool' gaat de Klimaatpioniers coachen en hun werking uitbouwen. Daarnaast gaat De Burgerschool ook samenwerking tussen burgers voor participatieve, wijkgerichte klimaatinitiatieven ondersteunen. De Burgerschool is een school voor en door burgers, een broedplek voor klimaatpioniers en burgerinitiatieven. Via professionele coaching worden
klimaatinitiatieven naar een hoger niveau getild waarin echte participatie centraal staat.

Acadobe, Leuven
Deze vzw krijgt 56.426 euro voor het project ‘Groene infrastructuur voor klimaatacties op bedrijventerreinen’. Met dit project gaat Adobe bedrijventerreinen vergroenen door er meer groene infrastructuur aan te leggen. De bestaande ervaringen over planning, aanleg en onderhoud van groen op bedrijventerreinen worden samengebracht, versterkt en verder ontwikkeld. Voorbeeldgedrag van koplopers wordt gedemonstreerd.

EVA vzw, Leuven
Deze vrijwilligersgroep krijgt 19.370,70 euro voor het project ‘De chef van de toekomst kookt veggie’. Dit project borduurt verder op de succesvolle Donderdag Veggiedag- campagne. EVA vzw wil het tekort aan de
aanbodzijde van veggiemaaltijden in restaurants, veroorzaakt door te weinig aandacht in de klassieke koksopleidingen, wegwerken.

3Wplus, Groot-Bijgaarden

De vzw krijgt 75.000 euro voor het project ‘Kyoto in de wijk’. De Kyotomobiel van 3Wplus reist van wijk tot wijk en staat elke week stil op een nieuwe plek in één van de deelnemende gemeenten. Inwoners kunnen
deze mobiel bezoeken met al hun vragen over energiebesparende maatregelen, het reduceren van hun energiekosten, het aanvragen van een energiescan of warmtescan.

Impact Matters, Leefdaal

Deze ESV krijgt 75.000 euro voor het project ‘Garage Swap : duurzaam delen en verdichten via parkeernorm afwijking’. Dure ondergrondse parkeerplaatsen in bouwprojecten worden ingeruild voor de (pre)financiering van autodelen of hernieuwbare energieprojecten. Zo kan men de woonkernen verdichten.

H. Hartinstituut, Heverlee

Ook deze vzw krijgt 34.555 euro voor het project ‘To meat or not to meat?’ Ze ontwikkelen een lessenpakket over de impact van vleesconsumptie op de ecologische voetafdruk. Tijdens de jaarlijkse ‘Mondiale dag’ komt er een insectenburgerstand in de school en een insectenmaaltijd in het schoolrestaurant. De bedoeling is leerlingen bewust te maken van insectenmaaltijd.

Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen vzw

krijgt 62.580 euro voor het project ‘Wijk van de toekomst’ Bewoners en besturen in 8 Vlaams-Brabantse wijken zoeken en werken samen aan oplossingen voor de mobiliteitsproblemen. Ze zoeken naar mogelijkheden om mobiliteitsknelpunten op te lossen.

De Kaasdroger uit Neervelp -Boutersem-.
krijgt 70.740 euro voor  het ecologisch cohousingproject ‘De Broeikas’. De Kaasdroger gaat een ontmoetingsruimte uitbouwen tot een 'Labo voor een andere wereld' Ze gaan via workshops, lezingen, studiedagen, opbouw een lokaal buurtweefsel rond de thema’s duurzaamheid, creativiteit en zelfontplooiing ontwikkelen.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/klimaatneutraal

 

Bron : Provincie Vlaams-Brabant
Bewerking : jvds

Artikel n° : 04/16-6480
Geplaatst  : 14:55 22/04/2016
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
 

Laatste update ( 22 april 2016 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.