Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926269





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
OVAM : Nieuwe toekomst voor verontreinigde terreinen.
24 maart 2016
Uitbreiding protocol tussen curatoren en OVAM.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.431.700
Tremelo 24 maart 2016.

Het is intussen zes jaar geleden dat de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij -OVAM- het protocol curatoren afsloot met de Orde van Vlaamse Balies -OVB-. Bedoeling van dat protocol is dat de OVAM terreinen waarvan de saneringskost de waarde overstijgt, kan aankopen en saneren. Ondertussen kocht de OVAM al 13 terreinen aan waaronder de bedrijfssites van Alesa in Schoten en Bergez in Ronse, respectievelijk een fietsvelgenfabriek en een textielververij.

Uitbreiding.

Vorige week, meer bepaald op 18 maart, ondertekenden de OVAM en de OVB een uitbreiding van dat protocol curatoren dat tot stand kwam door een unieke samenwerking tussen OVAM, OVB en het Genootschap Advocaten Publiekrecht -GAP-. Deze uitbreiding betekent dat de OVAM vanaf nu nog meer handvaten heeft om de sanering van vervuilde terreinen uit een faillissement sneller aan te pakken.

Verschillende regels en wetten.

Bij een faillissement moeten curatoren rekening houden met verschillende regels en wetten. Zo moet ook het bodemdecreet gerespecteerd worden en volgens dat decreet mag een vervuild perceel grond pas verkocht worden zodra de bodemsanering gewaarborgd is met een oriënterend en beschrijvend bodemonderzoek -OBO en BBO-. Dat zorgde in het verleden vaak voor problemen bij de afhandeling van een faillissement maar deze impasse is nu doorbroken dankzij het nu ondertekende protocol.    

Eén symbolische euro.

De vernieuwing van het protocol biedt de mogelijkheid aan de OVAM om een eerste verkennend bodemonderzoek te pre-financieren om op die manier duidelijkheid te scheppen over de eventuele bodemvervuiling. Als de curator vervolgens geen kopers vindt op de privémarkt, kan de OVAM het terrein voor één symbolische euro aankopen en zelf de bodemonderzoeken en -werken -laten- uitvoeren. Op die manier geraakten verschillende geblokkeerde saneringsdossiers in een stroomversnelling.

Vernieuwingen.

Ondertussen vonden de OVAM en de OVB, zes jaar na de goedkeuring van het protocol en vijf jaar na de eerste aankoop van een vervuild terrein, het tijd voor een update en zij zochten, samen met het GAP, naar nog meer instrumenten om de sanering van vervuilde terreinen versneld aan te pakken. De voornaamste vernieuwingen zijn :

- Naast het pre-financieren van oriënterende bodemonderzoeken -OBO- kan de OVAM voortaan ook beschrijvende bodemonderzoeken en bodemsaneringsconcepten voorschieten. De curator neemt in dat geval de gemaakte kosten van de OVAM op als schuld in het faillissement.

- Het zijn niet alleen de terreinen met een bodemvervuiling die uit een impasse gehaald kunnen worden, ook terreinen waar een afvalverwijdering nodig is kunnen door de OVAM gekocht worden voor een symbolische euro. De kans dat een terrein een nieuwe maatschappelijke functie krijgt wordt hiermee vergroot. De afvalverwijdering bij Bergez in Ronse is daarvan het eerste voorbeeld.

Bergez Ronse.

Deze voormalige textielververij lag in het centrum van Ronse, vlakbij het ziekenhuis en de middelbare school en ging in 2003 failliet. Door de vele achtergebleven afvalstoffen ligt het terrein er vandaag nog steeds verlaten bij. Dankzij het vernieuwde protocol curatoren kocht de OVAM het terrein in oktober 2015 aan voor een euro en in april 2016 zal gestart worden met de afvalverwijdering en een gedeeltelijke sloop van het gebouw. Op die manier komt er terug ruimte vrij om te wonen, te leven, te winkelen of te werken in het centrum van de stad.
 
Fietsvelgenfabriek Schoten.

Tot aan het faillissement van Alesa in 2002 werden aan het kanaal van Schoten fietsvelgen gemaakt. Bodemonderzoeken legden al snel bodemvervuiling bloot. Tot op een diepte van 40 cm werd de ondergrond vervuild met gechloreerde solventen, een restant van de ontvetting in baden, het kuisen met solventen en de opslag van trichlooretheen. Ook dit terrein met gebouwen werd door OVAM voor een euro aangekocht en in april 2016 worden de bouwvallige loodsen afgebroken waarna de ontgraving van de kernverontreiniging van start kan gaan en de herontwikkeling van het terrein alle kansen krijgt.      

Bron : OVAM
Bewerking : jvds

Artikel n° : 03/16-6427
Geplaatst  : 13:26 24/03/2016

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
 

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.