Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927128





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Milieu en Natuur : Restaurant voor bijen tijdens de Week van de Bij.
02 maart 2016
Aandacht voor bijen als bestuiver hard nodig, bijensterfte alarmerend.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.406.000
Brussel / Tremelo 02 maart 2016.

Terwijl de minister van Omgeving, Natuur en Landbouw de ogen sluit voor de immense milieuproblemen die Rock Werchter veroorzaakt, organiseert het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie -LNE- sedert drie jaar, elk jaar de Week van de Bij. Dit jaar loopt deze van 30 mei tot 05 juni 2016 en op 29 mei 2016 wordt in De Vroente in Kalmthout het startschot gegeven.

Belangrijke rol.

Bedoeling is om extra aandacht te geven aan de bijen en de uiterst belangrijke rol die zij spelen als bestuiver van landbouwgewassen en fruitteelten. Die extra aandacht is hard nodig want de bijensterfte, en dan vooral van de honingbij, is onrustbarend, om niet te zeggen alarmerend. Een en ander wordt bevestigd door het eerste assessment rapport " Pollinators, Pollination and Food Production " dat vorige week officieel werd uitgebracht door het Intergovernmental Platform on Biodiversity and Ecosystem Services -IPBES-.

Steentje bijdragen.

Opnieuw is meester- chocolatier Dominique Persoone, die een enorme passie heeft voor bijen, peter van de Week van de Bij. Op de affiche van dit jaar serveert hij een dienblad met een feestmaaltijd voor solitaire bijen, hommels en honingbijen met de slogan : "Maak van uw tuin een restaurant voor bijen". Het mooie is dat iedereen zijn steentje kan bijdragen en kan proberen de leefomstandigheden van de bijen te verbeteren. Zo kan men bijvoorbeeld op een bloeiend gazon, groendak of terras, een bijenvriendelijk kleuren-, geuren- en smaakpalet maken. Dat kan met een gevarieerd bloemenmengsel, bomen, struiken en vaste planten die een uitgebreid nectar- en stuifmeelaanbod hebben, of een flinke klimplant. Er zijn daarnaast ook nog geschikte vaste planten en bolgewassen.

Gemeentebesturen.

Het is niet alleen de bevolking die haar steentje kan bijdragen, ook gemeentebesturen kunnen een voorbeeld geven en zijn. Op de website www.weekvandebij.be staan goede praktijkvoorbeelden voor gemeentebesturen over een bijenvriendelijk groenbeheer. Er zijn ook educatieve pakketten voor scholen te vinden. Behalve informatie over het belang van de bij, worden ook lokale initiatieven die in het teken van de bij staan, aangekondigd. De aftrap van de Week van de Bij vindt dit jaar plaats op 29 mei in het Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu De Vroente in Kalmthout. Samen met de vereniging voor Openbaar Groen organiseert LNE ook dit jaar de wedstrijd ‘Bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen’. Daarbij wordt op zoek gegaan naar een opvolger voor Knokke-Heist dat de prijs in 2015 kreeg.

Lees hier de bijdrage van Morsum Magnificat over de Week van de Bij in Geraardsbergen

Bron : LNE
Bewerking : jvds

Artikel n° : 03/16-6387
Geplaatst  : 20:17 2/03/2016
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.