Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16932309





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Tremelo : Brandweer Leuven opgeroepen voor beginnende schouwbrand in de Rechtestraat-Update2
04 februari 2016
Onbrandbare isolatie rond buis aan overgang naar schouw vatte toch vuur. 


Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.383.000
Tremelo 04 februari 2016.

--- Update 2
Firma Staes kachels licht toe.
De leverancier van de kachel bij Freddy G. voelt zich blijkbaar betrokken en nam, om haar klant ter wille te zijn en te helpen, contact op Freddy. Chris Staes van de firma Staes te Rotselaar geeft volgend commentaar:

    1. Een schouw niet tijdig reinigen is meestal de grootste oorzaak.
Klanten stoken geregeld zaken die in een kachel niet thuishoren. Dit zijn dan meestal zaken die behandeld zijn met verf, vernissoorten, geïmpregneerd hout. Dit zijn zaken die we meer en meer de laatste tijden tegenkomen, het is wat afval van een zolder, de gebuur zijn parket en hoppa erin.

    2.De isolatie zoals U vermeld kan nooit brand vatten, dit dient er voor doch bij overtemperaturen zoals bij schouwbranden weet je dat nooit exact.
Einde citaten.
NVDR.
Het is nobel van de firma Staes dat ze haar klanten bijstaat en daadwerkelijk informeert. Voor het niet koosjer stoken in kachels hebben sommigen misschien wel een goede reden. Het zijn alleen diegenen die de financiële middelen niet hebben om de centrale verwarming te gebruiken en de keuze moeten maken tussen in de kou leven of geen zuiver hout opstoken, kennen de keuze. Er zijn ook honderdduizenden stooktoestellen die niet in orde zijn en door een slechte verbranding schadelijke gassen uitstoten. Dat gebeurt omdat de stooktoestellen niet door een erkend technicus werden gecontroleerd. Een voorbeeld daarvan is het OCMW van Tremelo dat, met alle gevolgen van dien, stooktoestellen laat onderhouden door een niet erkend technicus.

--- einde update 2 14:03 10/02/2016

--- Update 1
Geen negatieve publiciteit.
Bij de firma Staes ziet Kris Taels de link naar het bedrijf als negatieve publiciteit, maar zo zien wij dat bij Morsum Magnificat niet, er is immers geen oorzakelijk verband tussen de leverancier en de brand. Firma Staes gaat nu contact opnemen met haar klant om te zien wat het probleem was.

Tot 1750 graden.
Bij de firma Staes te Rotselaar zegt men eerder deze morgen, dat de bedoelde isolatie, afhangende van de dikte van de isolatie, temperaturen tot 1750 graden kan doorstaan. Verder kan de firma zonder de details te kennen, geen commentaar geven omdat er te veel factoren een rol kunnen spelen. Afhangende van de stookgewoonten en de aard van de brandstof kan de temperatuur in de schouw fel stijgen. Om te vermijden dat er harsvorming in de schouw optreedt, moet bijvoorbeeld dennenhout, eerst vijf jaar drogen. Hout mag ook maar 13-15% vocht bevatten klinkt het bij de firma Staes. Of er een goede verbranding is, kan men zien aan het venster in de kachel, dat mag niet zwart kleuren.

Reinigen schoorsteen.
De wetgeving op het kuisen van schoorstenen vindt men bij de Vlaamse regering -LNE-, u vindt hieronder de link voor schoorstenen van centrale stooktoestellen en voor schoorstenen van kachels. Een schoorsteen voor een individuele allesbrander moet niet wettelijk verplicht gekuist worden, maar het is uiteraard wel aan te raden. Bij de brandweer van Leuven was de majoor Dieter Brants niet bereikbaar wegens in vergadering.

Voor CV.          
http://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/elektriciteit-aardgas-en-verwarming/schoorsteen-reinigen


Voor allesbrander.
http://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/elektriciteit-aardgas-en-verwarming/onderhoud-van-kachels-haarden-geisers-elektrische-verwarmingstoestellen

--- einde update1 11:39 5/02/2016

De brandweer van Leuven werd vanavond kort voor zeven opgeroepen voor een interventie aan de Rechtestraat te Tremelo. De reden was dat de isolatie rond de kachelbuis die via het plafond in de schouw overgaat, is gaan branden en er waren gensters zegt de bewoner Freddy G. Het gaat om een speciale uitvoering van een soort speksteenkachel aangekocht bij de firma Staes in Rotselaar die ik al verschillende jaren in gebruik heb, zegt Freddy.


Onbrandbaar.

Rond de buis in het plafond is er feitelijk onbrandbare isolatie aangebracht, maar daar was toch rook en gensters, de mannen van de brandweer hebben dat er allemaal uitgehaald zegt Freddy aan deze redactie, misschien niet de moeite om in de krant te zetten voegt hij er meteen aan toe. Maar aangezien de brandweer met toeters en bellen door het centrum van Tremelo is gereden, willen mensen toch wel weten waar ze naartoe rijden en wat er zou gebeurd zijn.

Serieuze kuis.

Er is, volgens Freddy, niet alleen rookschade maar ook veel roet, de buis diende er volledig uitgehaald worden, vandaar dat het roet zich kon verspreiden, we hebben serieus nog wat opkuis, maar het probleem is opgelost en dat is al veel waard, klinkt het optimistisch. De isolatie is feitelijk onbrandbaar, maar toch heeft ze vuur gevat.   


De brandweer van Leuven kwam met drie wagens ter plaatse.
 
Artikel n°  : 02/16-6355
Geplaatst  : 20:51 4/02/2016

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck - Hoofdredacteur

Laatste update ( 10 februari 2016 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.