Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16932311





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
FGP Oost-Vlaanderen rolt Koerdische bende mensensmokkelaars op.
11 januari 2016
Dagelijkse smokkel naar Engeland via autosnelwegparkings.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.352.600
Tremelo 11 januari 2016.

De Federale gerechtelijke politie FGP- Oost-Vlaanderen voerde sinds mei 2015 een onderzoek naar een bende mensensmokkelaars die instond voor de dagelijkse smokkel naar Engeland via autosnelwegparkings. Sedert de start van het onderzoek werden al 10 verdachten opgepakt en aangehouden. Op donderdag 7 januari 2016 werden door het Engelse National Crime Agency, twee in Engeland verblijvende organisatoren opgepakt. Deze laatste aanhoudingen brengen het totaal op 12 arrestanten.

Parkings.
De aanzet voor het onderzoek was de interceptie van de Oost-Vlaamse wegpolitie van 2 smokkelslachtoffers waarna onder leiding van de onderzoeksrechter te Dendermonde doorgedreven speurwerk werd verricht. De bende Koerdische mensensmokkelaars gebruikte de parking langs de E40 in Groot-Bijgaarden en de parkings langs de E17 in Kalken/Laarne en Waasmunster om illegalen clandestien in Groot-Brittannië te krijgen.

Hoge frequentie.

De werkwijze van de bende was vrij eenvoudig. Tijdens de nachtelijke uren, terwijl de chauffeurs sliepen, werden illegalen in de laadruimte van vrachtwagens gestopt die Engeland als bestemming hadden. Daarbij werd geen acht geslagen op de fysieke integriteit van de gesmokkelde slachtoffers omdat er onder meer gebruik werd gemaakt van koeltransporten. De bende opereerde met een zeer hoge frequentie en smokkelde bijna dagelijks een belangrijk aantal personen -tot 20 per nacht-. De sterk georganiseerde bende was al geruime tijd bezig en op basis van de onderzoeksresultaten wordt aangenomen dat maandelijks enkele honderden personen werden gesmokkeld. De slachtoffers moesten aan de bende tot 2000 euro betalen voor hun overtocht.

Irakese Koerden.
Tussen 22 mei en 25 november 2015 werden de in België actieve kernleden van de bende opgepakt. Het gaat in totaal over 10 verdachten die ter beschikking werden gesteld van de onderzoeksrechter en onder aanhoudingsmandaat werden geplaatst. Deze 10 verdachten zijn nog steeds aangehouden. Het gaat om uitsluitend mannelijke Koerden tussen 26 en 41 jaar die voornamelijk afkomstig zijn uit Irak. Hiervan hadden er twee een asielprocedure lopen in België, zes verdachten verbleven illegaal in ons land en de twee anderen hadden een asielprocedure in Engeland lopen. Tot slot konden op 7 januari 2016, dankzij de voortreffelijke internationale samenwerking met de National Crime Agency, twee gezochte verdachten in Groot-Brittannië worden gearresteerd die een asielprocedure hadden lopen in Engeland. Hun uitlevering wordt gevraagd.

Slag.
Met huidige arrestaties werd door de autoriteiten, met steun van de Britse, een belangrijke slag toegebracht aan de georganiseerde mensensmokkel.

Bron : Federale politie
Bewerking : jvds
 
Artikel n° : 01/16-6313
Geplaatst  : 12:11 11/01/2016
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel  

Laatste update ( 11 januari 2016 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.