Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926286





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Tremelo heeft "uiteraard" ook nog geen rechtenverkenner.
21 november 2015
Net als met het Monitoringsbesluit blijft Tremelo in gebreke met de rechtenverkenner.


Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.301.000
Brussel / Tremelo 21 november 2015.

De rechtenverkenner is een webstek die op initiatief van de Vlaamse overheid werd opgestart. Inwoners van een gemeente vinden daar een overzicht van hun sociale rechten die in hun gemeente ter beschikking zijn. De rechtenverkenner wijst tegelijkertijd ook de weg naar de bestaande wetgeving. Het systeem in 2004 opgericht, geeft een overzicht van alle sociale rechten zoals premies en voordelen op vlak van onderwijs, wonen, energie enz. De rechtenverkenner is een handig instrument, het brengt sociale rechten op federaal, Vlaams, provinciaal en gemeentelijk niveau samen, maar niet in Tremelo.

Eenvoudig.
Een dergelijk overzicht is belangrijk voor alle inwoners van een gemeente maar zeker ook voor de kwetsbare groepen die zich in elke gemeente bevinden zoals dak- en thuislozen, chronisch zieken, werkzoekenden die er voor hen relevante informatie eenvoudig terugvinden. Daarenboven wijst de rechtenverkenner gericht door naar de organisaties en instanties tot wie men zich best kan wenden om die sociale voordelen aan te vragen.

Elke gemeente.
De rechtenverkenner is een zeer belangrijk en nuttig instrument dat zegt ook Lies Jans -N-VA- Binnen het nieuwe decreet Vlaamse Sociale Bescherming heeft de automatische rechtentoekenning een belangrijke plaats. Er zullen nieuwe rechten worden toegekend dus is het cruciaal dat de rechtenverkenner volledig ingeburgerd raakt. Het is van het grootste belang dat élke gemeente -dus ook Tremelo- over een dergelijke webstek beschikt want iedereen heeft recht op een rechtenverkenner zeker omdat de manier waarop gemeenten en OCMW's hun inwoners informeren zo transparant mogelijk moet zijn.

Tremelo niet.
Uit het antwoord op een vraag van Lies Jans aan minister Vandeurzen kwam naar voren dat van de 308 Vlaamse gemeenten er nog steeds 52 zijn die nog niet beschikken over een rechtenverkenner en natuurlijk is Tremelo er daar één van. Blijkbaar vindt het -wan-bestuur van Tremelo het niet nodig om haar burgers te informeren omtrent hun rechten op sociale tegemoetkomingen. Dus ook hiér blijft het -wan-bestuur van Tremelo, zoals op zoveel andere vlakken, bijvoorbeeld het monitoringsbesluit en het leegstandsregister, in gebreke.

Een overzicht van alle Vlaamse gemeenten die hun inwoners wél duidelijk informeren over hun sociale rechten vindt u hier : http://www.rechtenverkenner.be/Pages/gemeentes.aspx


Bron : N-VA
Bewerking : jvds    

Artikel n° : 11/15/6254
Geplaatst : 13:45 21/11/2015

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Laatste update ( 21 november 2015 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.