Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926287





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Greenpeace : FANC niet meer geloofwaardig.
19 november 2015
Heropstart Doel 3 en Tihange, Greenpeace vraagt zich af wat de regering beslist.


Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.299.100
Brussel / Tremelo 19 november 2015.

Het is onverantwoord dat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle -FANC- een positief advies heeft gegeven voor de heropstart van de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange. Dat is althans de mening van Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu die vinden dat het FANC hiermee de veiligheid van de burgers op het spel zet. Thans is het aan de federale regering om haar verantwoordelijkheid te nemen door de twee reactoren dicht te houden, aldus de beide milieu- verenigingen.
 
Negeren van veiligheid.
"Het FANC geeft groen licht terwijl de oorzaken van de scheurtjes nog steeds niet met zekerheid gekend zijn. Erger nog: niets sluit uit dat de scheurtjes in de toekomst groter zullen worden. Met dit advies negeert het FANC de veiligheid van de Belgische bevolking. De Belgische regering, bij wie de beslissing ligt, kan zich dit risico niet permitteren. De enige verantwoordelijke beslissing is dat de twee reactoren gewoon dicht blijven", verklaart Jan Vande Putte van de Energiecampagne bij Greenpeace België.

FANC niet geloofwaardig.
Beide reactoren werden eerder al een tijdje gesloten en in 2012 enkele maanden opnieuw actief, kort daarop werden ze weer stopgezet toen bleek dat het probleem erger was dan eerst gedacht. In februari van dit jaar kwamen nóg eens duizenden nieuwe scheuren aan het licht… Dus welke geloofwaardigheid heeft het oordeel van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle? En vooral, welke garantie is er vandaag dat deze reactoren wél "veilig" zijn? Geen enkele beweert Greenpeace.

Falend agentschap.
"Onze politieke leiders moeten de bevolking beschermen. Ze mogen zich niet verbergen achter het advies van een falend agentschap. Door de scheurtjesreactoren opnieuw op te starten, speelt de Belgische regering Electrabel in de kaart en blokkeert ze de dringende energietransitie naar schone energie die de burgers en onze planeet nodig hebben", dat zegt Jan Vande Putte.

Bron : Greenpeace
Bewerking : jvds

NVDR.
Het is bedroevend, dat Jan Vande Putte omtrent de competentie van het FANC verblindt door ultralinkse politiek naar de bekende weg vraagt. Vande Putte was er in april 2007 zelf bij -en ook Morsum Magnificat- toen in de Commissie Nucleaire veiligheid het vernietigend rapport ten nadele van het FANC werd bekend gemaakt. Dat rapport kwam er na 22 vergaderingen achter gesloten deuren waar de vuile was van het FANC onder minister Patrick Dewael en directeur van het FANC dr. jur.Tom Vanden Borre werd bekend gemaakt.
Incompetent.
De DBIS en het FANC had zelf nooit de échte competentie in huis, zelfs over de materie van de radioactieve opvangers voor bliksem was het FANC niet eens op de hoogte dat de types RADAC, gevuld met Krypton 85 midden de jaren zeventig bij het IRE in Fleurus werden gemaakt. Het FANC deed voor de klasse I vergunningen, zoals de kerncentrales, beroep op AVN. Later pikte het FANC dat personeel van AVN in om het in de “blackbox” van het FANC "BelV" onder te brengen waar zelfs het parlement geen zicht op heeft. Het vernietigend rapport van 23 april 2007 werd NOOIT met een nieuwe doorlichting van het FANC ongedaan gemaakt; Greenpeace moet wat minder aan -linkse- politiek doen en een nieuwe audit van het FANC vragen.  
Erik Verbeeck - Hoofdredacteur


Artikel n° : 11/15/6250
Geplaatst : 15:14 19/11/2015

Laatste update ( 19 november 2015 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.