Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926299

Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Criminaliteitscijfers zouden verder blijven dalen.
15 juli 2015
Daling vooral in Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in Vlaanderen.


Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.145.800
Brussel / Tremelo 15 juli 2015.

De federale en lokale politiediensten hebben in 2014 samen 956.297 criminele feiten vastgesteld. Een daling van 3,7 procent tegenover 2013. De criminaliteit neemt het meest af in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in Vlaanderen. Al sinds 2011 daalt de geregistreerde criminaliteit in ons land gestaag, maar voor het eerst kan nu ook echt gesproken worden over een dalende trend. Ook in het eerste trimester van 2015 zet die tendens zich nog sterker door. Dit heeft volgens de politiediensten alles te maken met de verhoogde inzet van politie en met een algemeen dalende tendens in West Europa.

Meer blauw op straat.
Op bepaalde vormen van criminaliteit, en dan vooral bij misdrijftypes die zich afspelen op straat, heeft de verhoogde inzet van de politie en hun zichtbare aanwezigheid in het straatbeeld, een preventief effect. Wat ook opvalt is dat er in 2014 minder woninginbraken werden gepleegd, maar het afgelopen jaar werd dan ook heel wat geïnvesteerd in gerichte acties, in techno-preventie en in internationale samenwerking. De invloed van meer blauw op straat was ook hier te merken.

Spectaculaire resultaten.
Wat ook nieuw is, is dat de inzet van politie op en rond het openbaar vervoer tot resultaten leidt: de criminaliteit nam er af met 14 procent en ook de metaaldiefstallen namen aanzienlijk af. Hetzelfde positief resultaat is te noteren bij gauwdiefstallen : preventief toezicht op het openbaar vervoer en in winkelbuurten missen hun effect niet. Een aantal misdrijftypes waren de afgelopen jaren al in dalende lijn en nemen nog verder af. De meest spectaculaire resultaten zien we bij gewelddelicten. Dankzij een combinatie van verhoogde politie-inzet en beveiligingsinvesteringen van banken, horeca en winkeliers, is het aantal gewapende overvallen sterk terug gedrongen. Ook autodiefstallen en auto-inbraken namen verder af.

Internet fraude.
Er zijn, naast de verhoogde inzet van politie, nog andere redenen voor de dalende trend. Zo wordt er vaker samengewerkt met andere nationale en internationale, publieke en private partners. Criminelen verschuiven hun werkterrein dan ook vaker van de klassieke -straat-criminaliteit naar het internet. Een evolutie die veel opvolging vraagt.

Drugshandel.
Vooral de vaststellingen van drugshandel vallen bij de stijgers op, het rechtstreekse resultaat van doorgedreven recherche, wat duidelijk een positieve evolutie betekent. Grenssamenwerking, de samenwerking met het Antwerpse Havenbedrijf en met overzeese politiediensten verhogen de pakkans van de daders van dit misdrijftype. Daarnaast werd in 2014 ook een beter zicht op terroristische groeperingen verkregen: het aantal geïdentificeerde groeperingen en individuen nam opvallend toe.

Commissaris-generaal Catherine De Bolle:
“door die sterke aanwezigheidspolitiek hebben we een bijzonder zwaar jaar achter de rug. Er is hard gewerkt en ik ben tevreden dat al die inspanningen tot resultaten leiden ".

Meer informatie is verkrijgbaar via de website van de federale politie www.stat.federalepolitie.be
 

NVDR.
Toch hebben wij bedenkingen bij deze goednieuwwshow omdat burgemeesters aan "hun" politie maar al te vaak de opdracht geven om niet te veel pv's op te stellen omdat hun gemeente dan negatief over komt in de statistieken van de gerapporteerde criminaliteit.
  

Bron : Federale politie
Bewerking : jvds
 
Artikel n° :  07/15/6057    
Geplaatst : 19:29 15/07/2015
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.

Laatste update ( 15 juli 2015 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.