Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926301





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Leefmilieu Natuur Energie erkent de eerste airco-deskundigen.
08 juli 2015
Koelen is duurder dan verwarmen, maar meer mensen plaatsen airconditioning.


Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.136.700
Brussel / Tremelo 07 juli 2015.

De afgelopen dagen, en wellicht ook de volgende dagen, draaiden de airconditioningsystemen op volle toeren. Meer en meer woningen en gebouwen worden uitgerust met airconditioning en die verbruiken veel energie. Om dat verbruik te beperken is het belangrijk dat de aircosystemen goed zijn afgesteld en gekeurd.


Eerste certificaten uitgereikt.
Daarom starten verschillende Vlaamse opleidingscentra dit jaar cursussen voor wie een erkenning als airco-energiedeskundige wil behalen. Die erkenning dient voor het uitvoeren van de verplichte energetische keuring van airconditioningsystemen met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW. Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid werkte, samen met de sector, de opleiding uit en erkende ook de opleidingscentra. De eerste certificaten van airco-energiedeskundigen werden ondertussen uitgereikt aan de Odisee Hogeschool in Aalst en bij Syntra West in Oostende.

Verplichte keuringen.
In de Europese Unie komt 40 % van het totale energieverbruik voor rekening van gebouwen. De gebouwensector breidt zich steeds verder uit zodat ook het energieverbruik vanzelfsprekend toeneemt. Dwingende en specifieke maatregelen om de uitstoot van CO2 door gebouwen effectief te verminderen werden vastgelegd in de Europese richtlijn voor energieprestaties van gebouwen. Uit die richtlijn is een belangrijke verplichting de regelmatige keuring van cv-ketels en airconditioningsystemen in gebouwen met als bedoeling om het rendement te verhogen en het energieverbruik te verminderen waardoor er minder broeikasgassen uitgestoten worden.

Periodieke keuring.
Naar schatting worden in Vlaanderen 162.000 niet residentiėle gebouwen gekoeld. Het gaat dan enkel over kantoorgebouwen, bedrijven, winkelcentra enz. De exploitant van een airco-installatie voor comfortkoeling met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW is verplicht om die regelmatig energetisch te laten keuren. Een verplichting die niet geldt voor server- en proceskoeling. Sinds 2011 moeten in Vlaanderen nieuwe installaties binnen 12 maanden na in dienst stelling voor een eerste keer gekeurd worden, nadien is dat periodiek. De frequentie hangt af van het koelvermogen van de installatie. Is dat tussen 12 en 50 kW volstaat een keuring om de vijf jaar, van 50 tot 250 kW moet dat om de drie jaar, installaties van 250 kW of meer is een keuring om de twee jaar verplicht. Uiteraard moeten ook de installaties van voor 2011 periodiek gekeurd worden.

Opleiding.
Wie airco-energiedeskundige wil worden, moet een opleiding van 32 uur volgen en slagen voor het examen dat bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte met een keuring van een bestaande airco. Deelnemers aan de opleiding moeten over een zekere voorkennis en/of relevante ervaring beschikken -bijv. een gediplomeerde koeltechnicus zijn, over een bachelor klimatisering beschikken, een A2 koel- en warmtetechnieken behaald hebben, 3 jaar relevante ervaring hebben-. Een verplichting die voortvloeit uit een Europese richtlijn en die in Vlaamse regelgeving werd omgezet.

Erkende opleidingscentra.
Het was het departement Leefmilieu dat het wetgevend kader uitwerkte en in overleg met de sector werd gekozen voor de piste om de deskundige een opleiding te laten volgen in een daartoe erkend opleidingscentrum. Later kreeg de inhoud van de opleiding definitief vorm en konden de eerste opleidingscentra een aanvraag tot erkenning indienen. Aan deze erkenning hangen een aantal voorwaarden vast zoals beschikken over gekwalificeerd personeel, opleidings- en examenprocedures. Eind 2014 werden de eerste opleidingscentra erkend en in de loop van 2015 werden de eerste opleidingen en examens georganiseerd. Bijkomende opleidingscentra hebben een erkenningsaanvraag ingediend. In het najaar zullen dus nog meerdere opleidingen georganiseerd worden, o.a. bij B&T Consult in Wommelgem.

Rekenblad voor de energetische keuring.
Behalve dat het Departement Leefmilieu er over waakt dat de opleidingen en examens in de verschillende opleidingscentra uniform zijn, waakt zij er ook over dat de keuring altijd op dezelfde manier gebeurt. Daarom liet het Departement een webgebaseerde toepassing ontwikkelen die bij de energetische keuring moet gebruikt worden. Aan de hand van een aantal observaties en metingen komt een advies uit het rekenblad gerold. De deskundige kan dit advies nog verder aanvullen met raadgevingen welke niet verplicht zijn uit te voeren door de exploitant. Naar energie- en kostenbesparing is dit vanzelfsprekend wel aan te raden.

Meer info over de airco-energiedeskundige, opleidingscentra en het rekenblad:
http://www.lne.be/themas/erkenningen/airco-energiedeskundige


Bron : LNE
Bewerking : jvds
     
Artikel n° : 07/15/6047
Geplaatst : 10:59 8/07/2015
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel.

Laatste update ( 08 juli 2015 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.