Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927128





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Vlaamse week van de Bij : Minister Schauvliege geeft zondag het startschot.
28 mei 2015
Organisatie van Bijenfeest in Vlaams kennis- en vormingscentrum De Helix in Geraardsbergen.


Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.089.700
Geraardsbergen  / Tremelo 28 mei 2015.

Zondag 31 mei geeft Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Joke Schauvliege in het Vlaams kennis- en vormingscentrum De Helix in Geraardsbergen, de aftrap voor de "week van de Bij" Er zullen de hele namiddag voor jong en oud activiteiten en workshops georganiseerd worden waarbij de bij centraal staat. Het is voor de tweede keer dat het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie -LNE- een week van de bij organiseert en dit jaar is chocolatier Dominique Persoone peter van het gebeuren en hij zal zondagnamiddag aanwezig zijn.

Doel en opzet.
De Vlaamse "Week van de Bij" loopt van 31 mei tot 7 juni 2015 en is een start- en prikkelweek voor positieve acties rond bijen van het departement LNE die het tijdens deze week opneemt voor zowel de solitaire bijen en hommels als de honingbijen. Aandacht wordt gevraagd voor de problemen van de bij en het leefmilieu en er wordt geprobeerd de verschillende doelgroepen in de samenleving te prikkelen tot het organiseren van een rijker en diverser leefmilieu voor mens en bij. Het zou ook een aanzet tot actie en gedragsverandering moeten zijn ten gunste van de bij.

Bijensterfte.
In vergelijking met de rest van Europa doet Vlaanderen het bijzonder slecht als het gaat om bijensterfte. In 2013 haalde 36% van alle bijenvolken de lente niet. Hiervoor zijn drie hoofdoorzaken : De varroamijt -een Aziatisch spinnetje- dat in bijna elke bijenkast voorkomt, achteruitgang van het voedselaanbod door de toename van beton, asfalt en gebouwen en de pesticide residu's door het overmatig gebruik van chemische middelen. Hoogste tijd dus om het tij de doen keren zeker als we weten dat de bij onmisbaar is in het ecosysteem.

Praktisch.
De opening door minister Schauvliege van bijenfeest vindt plaats op zondag 31 mei om 12.00u. na afronding van het academisch gedeelte dat slechts toegankelijk is voor genodigden. Er zijn workshops, info standen, rondleidingen en proevertjes, alles rond het thema bijen. Meer info is te vinden op www.weekvandebij.be


Bron : LNE
Bewerking : jvds

Artikel n° : 05/15/5987
Geplaatst : 16:34 28/05/2015
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Laatste update ( 28 mei 2015 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.