Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16926306





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Oostendenaar zet hulpfonds op voor Nepal.
22 mei 2015
Ervaringen tijdens en vlak na de aardbeving zullen hem levenslang bijblijven.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.083.100
Baal / Tremelo 22 mei 2015

Van 04 april tot 15 mei 2015 was Oostendenaar Nick Verdruye in Nepal waar hij de aardbeving meemaakte en ooggetuige was van de nefaste gevolgen voor de lokale bevolking. Hij hielp waar hij kon om mensen uit hun benarde situatie te redden en wist, samen met Eernegemnaar Jooren Surmont, drie mensen levend vanonder het puin te halen in Kathmandu waar hij de avond vóór de aardbeving was aangekomen. Hij maakte er 3 zware en 160 lichte aardbevingen mee en zag de gevolgen daarvan.


Fascinerend land.
Als het op wereldreizen aankomt is Nick Verdruye van geen kleintje vervaard. Hij trok drie maanden door India om daarna door te reizen naar Nepal. Hij omschrijft Nepal als een fascinerend land met een ongerepte natuur waar je constant omgeven wordt door enorme bergen waar de bevolking het niet gemakkelijk heeft. Ze beschouwen de vele toeristen als een bron van goud en kennis. Een groot deel ervan werkt in de toeristische sector of in de landbouw en de inkomens liggen op een gemiddelde van 25000 roepies of ongeveer 250 euro per maand.

De aardbeving.
Nick Verdruye omschrijft de aardbeving als volgt "we werden van kant naar kant gegooid en konden geen richting meer geven aan onszelf. Je kan het vergelijken met op een trilplaat staan waar je aan 8 kanten tegelijkertijd hevig wordt dooreen geschud, zonder dat je jezelf nog kan controleren. Dat bleef zo 90 seconden duren". De eerste beving richtte al een enorme ravage aan en hij zag voor zijn ogen de grote tempel in Kathmandu instorten waarbij hij de vergelijking trekt met de instorting van de WTC torens. Vanuit een automatische reflex zijn hij en Jooren Surmont beginnen helpen nabij de drie kleinere tempels. Bij de eerste tempel haalden zij een jonge dame van onder het puin en bij de andere, waar geen enkele hulp was, haalden zij, na 5,5 uur graven, nog twee mensen levend naar boven. Zij hoorden nog stemmen maar doordat het leger, dat eigenlijk voor meer chaos dan voor orde zorgde, met groot en zwaar geschut arriveerde, stortte het dak naar beneden en werd het stil... en dat terwijl zij zo dicht bij waren. Het hulpgeroep en de beelden van het naar boven halen van de twee lichamen blijft Verdruye en Surmont nog steeds achtervolgen.

De hulpverlening.
De dag erop, nadat zij zoals iedereen de nacht buiten hadden doorgebracht, zijn zij vertrokken naar het tentenkamp in het centrum van Kathmandu om daar een eigen shelter te bouwen en mee te helpen aan de verdere opbouw van het tentenkamp. In hun shelter kregen zij het gezelschap van twee Nepalese families, er waren immers zeilen te kort om iedereen een onderdak te geven.  Wat hen het meest tegen de borst stootte was de bedeling voor de tentenkampen. Arme mensen hadden niks en kregen ook niks terwijl de rijkere mensen en hogere klassen alles hadden. De bedeling ging dan ook vooral naar die hogere klassen. Een zeer onrechtvaardig gegeven vindt Nick Verdruye die zich dan ook wil inzetten voor die grote groep Nepalezen die vergeten worden, mensen die niets hebben, ook geen stem.

Moesson.
Met het gevoel dat er nog veel mensen waren die nog geen enkele hulp hadden gekregen trokken zij verder naar Bakthapur waar zij drie dorpen voorzagen van eten, medisch materiaal en shelters. Daarop zijn zij terug naar Kathmandu getrokken om er nog meer voorraad en mensen te verzamelen om de vergeten gebieden te helpen. Met deze voorraad en mensen zijn zij op doortrektocht gegaan naar Langtang waar zij in een school een basiskamp maakten om van daaruit de omliggende dorpen te voorzien van shelters en voeding. Vanwege hevige aardverschuivingen dienden zij echter Langtang te verlaten om af te dalen waar in een dorp rond Melanchi 300 gezinnen waren die nog niets van hulp hadden gezien. Er is daar volop gewerkt om tegen de Moesson -binnen 2 weken- zoveel mogelijk mensen van minstens een dak te voorzien. 95% Van de huizen en scholen, gewoonweg alles, was er vernield.

B-Fast
Zij zaten 20 à 30 km van de ploegen B-Fast en begrepen niet dat de hulpverlening enkel op de grote steden was voorzien, en niet op de arme dorpen. Voor de twee was er geen enkele reden voor B-Fast om naar huis te gaan, er was nog heel wat andere hulp die ze konden bieden. Ook de communicatie van de Nepalese overheid was zeer zwak, er was dan ook weinig coördinatie en de voedselbedeling gebeurde er samen met Nepalese maffiabazen.

Betrouwbaar initiatief.

Dit alles maakt dat Nick Verdruye echt iets wil doen en betekenen voor de lokale bevolking via een goed, betrouwbaar en rechtstreeks initiatief zonder afname door de overheid. De situatie in Nepal is en blijft nog steeds kritiek. Er waren sinds de aardbeving van 25 april al meer dan 185 naschokken en de toestand zal met de komst van de Moesson alleen nog maar slechter worden -verzakkingen-.     

Praktisch.
Voor meer info, zie Facebook -Nepal Emergency Appeal- of internet. Nick is echter nog op zoek naar mensen die een steentje bij willen dragen. Dat kan via Paypal of via storting op het rekeningnummer BE26 9796 5012 5529 van Argenta met de mededeling Ik help Nepal. Alvast bedankt in naam van Nepal Emergency Appeal en de bevolking van Nepal. Meer info op 0472/72 37 63

Bron : Andy Vermaut
Bewerking : jvds

Artikel n° : 05/15/5974
Geplaatst  : 14:39 22/05/2015
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.