Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16933203





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
De Scheldekop te Oudenaarde ziet einde sanering door OVAM naderen-Update1
18 mei 2015
De herontwikkleing van het "Schelde eiland" kan dra van start gaan.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.082.200
Brussel / Oudenaarde / Tremelo 18 mei 2015

Van 1856 tot 1980 was in Oudenaarde op De Scheldekop, een schiereiland in de Schelde, een gasfabriek gevestigd voor de produktie van gas uit steenkool. Deze productie leidde tot ernstige bodemverontreiniging waardoor de site niet meer ten volle benut kon worden. In februari van dit jaar ging OVAM van start met de sanering van De Scheldekop en op die enkele maanden werden meer dan 13.000 ton verontreinigde bodem en bijna 3.000 ton verontreinigd beton afgevoerd naar reinigingscentra waarmee 80% van de saneringswerken achter de rug is.

Herontwikkeling.
Van meet af werden de saneringswerken afgestemd op de herontwikkeling van de site zodat daarmee al gestart kan worden. Was de site vroeger een verlaten bedrijventerrein met loodsen met ruimte voor de opslag van in beslag genomen en afgedankte auto's dan is het nu de bedoeling dat er woningen, appartementen, kleine handelsruimten en een nieuw justitiehuis komen. Daarnaast wordt er ook plaats gemaakt voor publieke en open ruimtes en recreatieve voorzieningen.

Brownfields.

In de 19e en 20e eeuw werden gasfabrieken gebuikt om stadsgas te produceren uit steenkool dat opgeslagen werd in grote opslagtanks en gebruikt voor gaslantaarns. Met de opkomst van aardgas en elektriciteit stierven de gasfabrieken een stille dood en wat overbleef waren grote, onbenutte en vervuilde sites die meestal in of nabij het stadscentrum gelegen waren. De voorbije jaren inventariseerde de OVAM meer dan 100 van dergelijke oude gassites. Met de sanering van dergelijke "brownfields" zorgt de OVAM niet alleen voor een gezonder leefmilieu maar wordt ook nieuwe ruimte gecreëerd om te wonen, te ondernemen of te recreëren.

Pure teer.
In Oudenaarde werd van een oppervlakte van 0,55 ha de vervuilde toplaag verwijderd. Op de plaatsen waar vroeger de gashouders stonden werd tot 3 meter diep gesaneerd, waar teerputten werden gevonden zelfs tot 5 meter. Meer dan 13.000 ton bodem, verontreinigd met teer en cyanide en bijna 3.000 ton puin werden afgevoerd naar reinigingscentra. Ook werd 500 ton pure teer uit de bodem gehaald. Om de verontreinigde partijen naar de reinigingscentra te brengen werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van vervoer er schip via de Schelde. De volgende weken worden grond en grondwater nog verder gesaneerd tot er geen gevaar meer is voor de volksgezondheid. Het grondwater wordt na afloop van de bodemsanering nog gedurende twee jaar gemonitord.

Afstemming.
Om alle betrokken partijen geld en tijd te besparen werden de saneringswerken afgestemd op de bouw- en herontwikkelingsplannen. Er zal bijvoorbeeld geen nieuwe grond aangevoerd worden op plaatsen waar straks een ondergrondse parking wordt aangelegd en op plaatsen waar de groenzone rond de nieuwe gebouwen wordt aangelegd, wordt de verontreiniging dieper weg gegraven. 

Artikel n°  : 05/15/5969
Geplaatst  : 14:49 18/05/2015

Bron : OVAM .
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
JVDS ©
Laatste update ( 21 mei 2015 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.