Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16933205





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Senator Louis Siquet's afscheidspremie blijft goed bewaard geheim.
16 mei 2015
Geen antwoorden op vragen van Andy Vermaut aan Kamer en Senaat.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.074.100
Brussel / Koekelare / Tremelo 16 mei 2015

In een vorig artikel schreven we al over de afscheidspremie van senator Louis Siquet -SP- waarover Andy Vermaut al sinds begin dit jaar informatie probeert los te krijgen van de Senaat. Na maandenlang aandringen krijgt Andy dan toch uiteindelijk een brief van Senaatsvoorzitter Christine Defraigne die hem in zoveel woorden schrijft dat het hem niets aangaat en dat daarover ook geen inlichtingen worden gegeven.

Luiheid beloond.
Senator Louis Siquet zat tussen 1999 en 2004 en van 2010 tot 2014 in de Senaat en slaagde er in die ongeveer 10 jaar tijd in om welgeteld 3 vragen te stellen aan een minister waarvan 1 dan nog aan de verkeerde. Zonder overdrijving kan dus gesteld worden dat hij één van de grootste luilakken ooit is in de Senaat. Andy Vermaut vindt het persoonlijk onverantwoord dat deze uitblinker in luiheid een afscheidspremie krijgt toegestopt. Maar Andy zal dus nooit weten of de premie werd uitbetaald en zo ja, hoeveel die bedroeg. Hij is dan maar zelf aan het rekenen geslagen om een idee te hebben hoeveel de Senaat en de senatoren de belastingbetaler kosten.

Slechts kleine rol.
Na de zesde staatshervorming speelt de Senaat nog slechts een kleine rol. Officieel kost deze instelling de burgers meer dan 55 miljoen euro per jaar, plus wat de senatoren en hun personeel rechtstreeks door de gedetacheerde parlementen ontvangen. Volgens de berekening van Andy Vermaut kost een senator nu meer dan 1,1 miljoen euro per jaar -met inbegrip van haar/zijn medewerkers-. Verder heeft hij uitgezocht hoe het nu precies zit met de vergoedingen van senatoren. Maandelijks heeft een senator een basissalaris van 7.172,25 euro met nog een belastingvrije forfaitaire betaling van 2.008,- euro per maand, daarbovenop nog vakantiegeld van 80 procent, een royale eindejaarspremie, reisvergoedingen en pensioenpremies van 3.442,74 euro per maand die door de Parlementen in het pensioenfonds worden gestort. Zij hebben recht op een fulltime werknemer plus een kantoor in de Senaat en een kantoor in het regionaal parlement.

Lachen met de bevolking.
Gezien de sinds de zesde staathervorming betekenisloze rol van de senaat en de besparingen die van quasi elke burger gevraagd wordt, een toch riant inkomen dat in schril contrast staat met de vele kleine pensioentjes en de onder de Europese armoedegrens liggende uitkeringen. Volgens Vermaut zijn sommige politici hardhorig als het over hun eigen portemonnee gaat en komt het er eigenlijk op neer dat zij lachen met de bevolking. Hij vraagt zich af waarom er zo geheimzinnig gedaan moet worden over het uitbetalen van afscheidspremies en/of vertrekpremies die toch met belastinggeld betaald worden. De belastingbetaler heeft recht om te weten hoeveel betaald werd en mag beoordelen of de vergoeding in verhouding staat tot de geleverde prestaties. Dat Andy Vermaut viel op Louis Sequet was omdat deze slechts uitblonk in luiheid en verder dus geen enkele meerwaarde betekende in de Senaat.                       
      
Artikel n° : 05/15/5963
Geplaatst  : 16:20 16/05/2015

Laatste update ( 17 mei 2015 )

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.