Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16927037





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Ramsel : De Wijnhoeve moet nu klare wijn schenken en bewijzen in orde te zijn.
01 april 2015
Toezien op veiligheid in publiek toegankelijke gebouwen is de taak van de burgemeester.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 3.020.000
Ramsel / Tremelo 01 april 2015.

Dat een brand door kortsluiting in Horeca zaken schering en inslag is, weet ondertussen zowat iedereen. Alleen stellen lokale besturen zich daar veel te weinig vragen over en over veiligheid daar -s-preekt men veel over, echter, in de praktijk blijft daarvan heel weinig over. De brand in Oud Ramsel vlak voor het nieuwe jaar had een elektrische oorzaak. Het gezin heeft veel geluk gehad het overleefd te hebben. Enkele dagen geleden bij Florent H. aan de Limburg te Herselt, was de brand ook weer wegens een elektrisch probleem. Nogmaals, een kortsluiting in een conforme elektrische installatie kan geen brand veroorzaken.

Mauritius.
Sinds vorig jaar vernemen we klachten over het restaurant De Wijnhoeve in Ramsel die wegens de wegwerken aan de Ramselsesteenweg nogal eens gesloten is. Recent gooiden Kris en Anja tussen 3 en 19 maart de deuren dicht, ze trokken naar de Mauritius want de overheid zou via de vergoeding wegens hinderlijke wegenwerken een vergoeding betalen waarmee de vakantie grotendeels zou betaald worden.

Bereikbaarheid.
De periode dat De Wijnhoeve gesloten was, hebben wij de proef op de som genomen, De Wijnhoeve was al die tijd inderdaad bereikbaar. Aan de kerk te Ramsel staan er zelfs borden waarop de handelszaken genoteerd die wel degelijk bereikbaar zijn -foto inzet-.

Veiligheid.
Op het vlak van de brandveiligheid moeten de uitbaters tonen dat zij bereid zijn om zich volledig in orde te stellen, een verslag van de brandweer zou al een indicatie zijn en daarmee "klare wijn" schenken. Het College van Burgemeester en Schepenen zullen hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. Morsum Magnificat wil haar knowhow in het kader van het algemeen belang wel delen, maar dan moeten de uitbaters dat wel daadwerkelijk ondersteunen.

Participatiefonds.
Het Participatiefonds draait blijkbaar vierkant en controle is er -omdat er onvoldoende personeel is vanwege een vereffening die maar niet doorgaat-, quasi niet. Dat fonds werkt onder minister Muyters en het Agentschap Ondernemen die niet klaar zou zijn om de taken van het Participatiefonds over te nemen, nogmaals een staaltje van onze Vlaamse -p-Overheid waarvoor wij allemaal opdraaien.  Als we de jaarrekeningen van het Participatiefonds bekijken zijn de resultaten niet bepaald rooskleurig. Sedert 2009 worden er forse verliezen geboekt, over het boekjaar 2009 “maar” 1,5 miljoen euro, boekjaar 2013 maar liefst méér dan 202 miljoen euro. Als deze redactie opmerkingen ontvangt over De Wijnhoeve dat zij met vakantie gaan met Vlaams Belastinggeld, zit daar wel degelijk iets in. Wie recht heeft op steun, mag daar gebruik van maken, maar dat is wat anders dan misbruik. Gesloten zijn "tot en met" 20 maart en dan op 20 maart toch open zijn, lijkt ons misbruik.

Wanneer echt in vereffening?
Moet er geen einde gesteld aan dat fonds?

Het Participatiefonds heeft hier bij Morsum Magnificat vast en zeker geen goede indruk gewekt. In haar schrijven van 26 janauri 2015 heeft Sabine Smeets het over een uiteindelijke vereffeningsdatum die voorzien is voor 30 juni 2022! Zo lang kan het Participatiefonds voor rekening van Vlaanderen nog financiële putten maken van meer dan tweehonderdduizend euro per jaar! Tijdens het telefoongesprek van 31 maart 2015 met Harry V. van het fonds, gaat het als volgt over de vereffening " Het Participatiefonds is een Parastatale C en hebben maar liefst 3 voogdijministers : Financiën, Werk en Economie.De bevoegdheid als dusdanig en het geld komt op dit moment van het Agentschap Ondernemen. Dat is al sinds 1 juli 2014 zo, maar vermits de gewesten op dat moment eigenlijk niet  “klaar” waren om dat operationeel allemaal over te nemen -procedures waren er nog niet op voorzien-, of -ze hadden het personeel niet-, heeft het Agentschap Ondernemen een overeenkomst gesloten met het Participatiefonds waarin staat dat zij voor een bepaalde tijd in opdracht en met het geld van het Agentschap Ondernemen, hun werkzaamheden zullen verder zetten. Dat was in eerste instantie voorzien tot einde 2014 waarna Agentschap Ondernemen het zou overnemen en het Participatiefonds zou worden stopgezet, dat was de optie. Maar in november 2014, totaal onverwacht, kwam het verzoek dat het Participatiefonds haar werkzaamheden, ook na januari 2015, tot nader order, maar maximum één jaar, zou verder zetten. Het Participatiefonds had hierop totaal niet gerekend zeker nadat, omdat zij zouden worden opgeheven, de helft van hun personeel reeds was vertrokken. Dit laatste maakt dat er weinig of geen controles kunnen worden uitgevoerd of bedrijven zich inderdaad houden aan de sluitingsdagen waarvoor zij door het Participatiefonds worden vergoed. Bij vaststelling dat een bedrijf geopend is terwijl het door het Participatiefonds wordt vergoed volgt een eis tot gedeeltelijke terugbetaling van de vergoeding en kan er zelfs een boete worden opgelegd.        
 
MM_237_De_Wijnhoeve.pdf

Artikel n° : 03/15/5866
Geplaatst  : 20:31 31/03/2015

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel
Erik Verbeeck ©

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.