Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16933670





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Federale politie hield actie tegen overtredingen die het meest ergeren.
11 maart 2015
Niet dragen van de veiligheidsgordel en bellen komen nog te vaak voor.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.992.300
Brussel / Tremelo 11 maart 2015

Afgelopen maandag 09 maart, heeft de federale politie een controleactie georganiseerd tegen een tweetal fenomenen die als meest ergerlijke overtreding worden ervaren : Gsm-en achter het stuur en het niet dragen van de veiligheidsgordel. Maar liefst 196 automobilisten hadden hun gordel niet om een 99 bestuurders zaten te telefoneren achter het stuur.

NAWAY.
Een van de grootste prioriteiten van de federale politie is de veiligheid op onze wegen en om die reden worden op nationaal niveau regelmatig acties georganiseerd, NAWAY -National Action on Highway- genoemd. Eén keer per maand vinden deze plaats in heel het land en zijn gericht op een welbepaald fenomeen. De thema's worden gekozen in overleg met TISPOL -European Traffic Police Network-. Voor deze maand -maart- is gekozen voor controle op het gebruik van de gsm achter het stuur en het niet dragen van de veiligheidsgordel. De operatie vond plaats tussen 8 en 16 uur in elke provincie van het land. Voor de actie werden 82 politieambtenaren ingezet, in anonieme en politievoertuigen. In totaal zijn 295 bestuurders bekeurd.

Twee gevaarlijke gedragingen

De Wegpolitie richt haar werkzaamheden vooral op vier fenomenen die jaarlijks nog steeds heel wat automobilisten het leven kosten, namelijk overdreven snelheid, het rijden onder invloed van alcohol, het niet dragen van de veiligheidsgordel en het gebruik van de gsm achter het stuur. In 2014 bekeurde de federale Wegpolitie 9039 personen voor het niet dragen van de veiligheidsgordel, terwijl elke automobilist weet -of toch zou moeten weten- dat het dragen van een veiligheidsgordel levens kan redden. De gordel kan eveneens de lichamelijke gevolgen die een schok op een passagier kan hebben, verkleinen. Het is daarom dat de Wegpolitie hard werkt in deze materie. Tijdens deze actie werden alle onderschepte automobilisten op de controleplaatsen in Oost-Vlaanderen en Namen uitgenodigd om plaats te nemen in de tuimelwagen om zich te vergewissen van het belang van het dragen van de veiligheidsgordel. Dit gebeurde in samenwerking met de Cel Educatie en Preventie van de Wegpolitie.

Gevaarlijk gedrag.
Wat het gebruik van de gsm achter het stuur betreft, een nog steeds veel voorkomend fenomeen, beboette de Wegpolitie 12.874 automobilisten in overtreding in 2014. Tijdens het rijden de gsm gebruiken hetzij om te bellen, te sms'en of te mailen, is gevaarlijk gedrag. Studies wijzen uit dat de bestuurder zijn voertuig minder goed onder controle heeft, dat zijn reactietijd langer wordt en dat hij bepaalde obstakels op de openbare weg niet meer opmerkt. Het risico op ongevallen neemt dus aanzienlijk toe. Die twee overtredingen zijn dus niet alleen gevaarlijk voor de bestuurder van het voertuig, maar ook voor de andere weggebruikers, vooral voor de zwakke weggebruikers die door de bestuurders met gsm minder snel worden opgemerkt.

Resultaten:
- Totaal aantal vastgestelde overtredingen: 295
- Niet dragen van de veiligheidsgordel: 196
- Gsm-en achter het stuur: 99
- Aantal alcoholtests: 387 waarvan 5 positief -3 rijverbod 6 uur, 2 intrekkingen rijbewijs-
- Aantal drugstesten: 4 waarvan 2 positief -2x intrekking rijbewijs-
 
Bron : Federale politie
Bewerking : jvds

Artikel n° : 03/15/5834
Geplaatst  : 16:52 11/03/2015
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel    


© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.