Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthouden

Wachtwoord vergeten?

Aantal Bezoekers
16933675





Laatste artikelen
Persbericht MM22071042
Persbericht MM22071042
Belfius bank: Al de hele dag technische problemen met internet bankieren.
Andy Vermaut in het vizier van Morsum Magnificat-Update1
Brandweer Tienen: Kapitein op het schip van de burgemeester.
Een gezonde bodem beschermt ons tegen de opwarming van de aarde.
07 maart 2015
Mediacampagne en publiek debat onderstrepen het belang van een gezonde bodem.
Paginabezoekers website Morsum Magnificat : 2.987.100
Tremelo 07 maart 2015


De Vlaamse overheid voert in maart en april een mediacampagne om het belang van een gezonde bodem te onderstrepen. Tijdens het VN Internationale Jaar van de Bodem, is deze campagne opgebouwd rond een aantal opmerkelijke verhalen, die aantonen dat bodem een veel grotere rol speelt dan men op het eerste zicht zou denken: “Hoe beschermt een gezonde bodem ons tegen de opwarming van de aarde?”, “Hoe kan een gezonde bodem kanker genezen?”, “Hoe zorgt een gezonde bodem voor meer buurtgevoel?” of “Hoe zorgt een propere bodem voor meer werkgelegenheid?” …


Initiatiefnemers.
De campagne is een initiatief van de OVAM, het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, de VLM, de VMM, het INBO, het ANB en het Departement Landbouw en Visserij en zal uitmonden in het Bodembewust-debat op woensdag 22 april om 10u. in congrescentrum Lamot in Mechelen in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. De rol van een gezonde bodem in de strijd tegen de klimaatopwarming vertellen wordt u in dit bericht al verteld. Diegene die het antwoord wil op alle andere vragen, houdt best de campagne in de gaten.

Onschatbare waarde.
Het lijkt niet erg voor de hand liggend dat onze bodem als redder in nood tegen de opwarming van de aarde zou fungeren. Toch is het zo, een gezonde en veerkrachtige bodem is van onschatbare waarde in de strijd tegen de extreme weersomstandigheden die klimaatverandering met zich meebrengt. De bodem heeft namelijk een regulatiefunctie. Bij hevige neerslag werkt hij als een spons die water opneemt, vasthoudt, laat doorsijpelen naar diepere lagen en ook nog eens filtert. Zo wordt vermeden dat bijvoorbeeld niet elke keer overstromingen en modderstromen in huis komen bij een zware onweersbui. En door het water vast te houden kan onze bodem toch nog water en voedsel geven aan planten en gewassen in lange periodes van droogte.

Koolstof.
Daarnaast bevat de bodem dubbel zoveel koolstof als de lucht rondom ons. Planten halen bijvoorbeeld CO2 uit de lucht en houden die vast. Sterft de plant, dan neemt de bodem een deel van deze koolstof op. Naast planten zorgen ook andere organische materialen zoals compost, organische mest en dode organismen voor heel wat koolstof in de bodem. Deze organische koolstof speelt een hoofdrol in de veerkracht en vruchtbaarheid van de bodem. En al die koolstof in de bodem draagt ondertussen niet bij aan de opwarming van de aarde. Onze bodem vervult dus heel wat functies om het ecologisch evenwicht in stand te houden. Wanneer bodems afgedicht worden gaan al deze functies verloren.

Bodemdecreet.
De Vlaamse overheid zet zich al 20 jaar in om onze bodem zo gezond en veerkrachtig mogelijk te houden juist omdat de bodem enorm belangrijks is en ons zoveel diensten bewijst. Zo kwam ook het Bodemdecreet tot stand. dat decreet focust enerzijds op bodemsanering en anderzijds op het beschermen van alle functies van onze bodem. Aangezien 2015 door de VN werd uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Bodem gaat de Vlaamse overheid nog een stapje verder om de aandacht te vestigen op het belang van een goede bodemkwaliteit. Zij organiseert een heel jaar lang acties rond vier verrassende thema's waarop onze bodem invloed heeft: gezondheid, economie, leefomgeving en innovatie.

Debat.

U kunt op bodembewust.be ontdekken hoe een gezonde bodem onze toekomst kan veranderen. Schrijf u in voor het #bodembewust debat op 22 april met o.a. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege, professor en toxicoloog Jan Tytgat, auteur Leo Bormans -auteur van ‘Geluk’-, Ann De Bie -VRT- en vele anderen.

Bron : LNE
Bewerking : jvds

Artikel n° : 03/15/5824
Geplaatst  : 16:44 7/03/2015
Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

© 2005-2008 Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.